fbpx

30 veterantraktorer säljs till förmån för Erikshjälpen

En man från Småland har skänkt drygt 30 veterantraktorer till Erikshjälpen. Lördagen den 8 juli säljs traktorerna vid en auktion i Klockrike mellan Motala och Linköping, till förmån för barn som lever i utsatthet.

Gåvogivaren skaffade sin första traktor för att använda den i jordbruket. När traktorerna på gården sedan blev fler föddes en idé om att öppna ett museum. Så blev det inte, men däremot växte samlingen av veterantraktorer. För en tid sedan bestämde sig mannen för att skänka bort traktorerna. Han kontaktade några organisationer och fick bland annat bra kontakt med en ledamot i Erikshjälpens styrelse. Sedan valde mannen att ge traktorerna till Erikshjälpen.

”Det här är första gången vi får en hel samling veterantraktorer”

– Erikshjälpen kommer i kontakt med många givmilda och generösa människor som på olika sätt vill hjälpa barn som lever i utsatthet. Det här är första gången vi får en hel samling veterantraktorer, det är en rolig och fantastisk gåva som bland annat bidrar till att fler barn får utbildning och möjlighet att växa upp i trygghet, säger Lars-Åke Winberg på Erikshjälpen.

Traktorerna kommer säljas av företaget Sajab Auktioner vid en stor veterantraktor- och maskinauktion som förväntas locka mellan 800 och 1 000 besökare från bland annat Sverige, Danmark, Tyskland och Holland.
– Representanter från Erikshjälpen kommer vara på plats vid auktionen för att berätta om vårt arbete och uppmuntra blivande traktorägare att buda generöst till förmån för Erikshjälpens arbete. Om allt går bra kan detta mycket speciella event inbringa en riktigt stor summa pengar. Otroligt roligt! säger Lars-Åke Winberg.

Bland fordonen som säljs till förmån för Erikshjälpen finns veterantraktorer som Massey Harris 44K från 1948, Oliver 35 från 1940, Munktells BM25 tändkula från 1937, Grålle från 1951, Volvo T33 från 1953 och Ferguson 90 från 1964. Alla traktorerna är startklara.

Foto: Sajab