Stort intresse när Anna Lidström prisades

Intresset var stort vid tisdagskvällens event i Erikshjälpen Second Hand i Borås, då Anna Lidström föreläste, stylade – och tog emot priset som Sveriges Second Hand Profil.

– Så fort något betraktas som skräp väcks mitt intresse, för vad finns där? Att hitta potentialen i det, triggar mig.

Anna Lidström, för kvällen klädd i guldigt högklackat, glittriga, hjärtmönstrade strumpor, storrutig kjol, gul topp och svart kavaj med glimrande broscher, fick för en fullsatt publik berätta om både sitt intresse för att skapa en unik stil med hjälp av second hand, men också om sitt stora engagemang inom textilbranschen för ett mer hållbart mode, inom vilket hon också just nu forskar.

Av ett plaggs totala livscykel ligger 70 procent av dess miljöpåverkan i själva tillverkningen. Därför, menar Anna Lidström, behöver modeindustrin göra mer än att bara ta fram miljövänliga fibrer. Utmaningen ligger i att försöka få svenska modeföretag att sälja ny design utan att sälja ny råvara. Att använda material som redan finns för att skapa nytt. Genom projektet re:textile har exempelvis Lindex tagit fram en kollektion av överblivna denimplagg som designats om och blivit omgjorda lokalt i Borås.

Kvällen inleddes med mingel och snittar och avslutades med VIP-shopping bland godbitar från butiken som handplockats av Anna Lidström. Märta Waldrop kom direkt från jobbet i Göteborg.

– Anna är definitivt en värdig vinnare! Hon är hur cool som helst och jag blir helt starstruck. Det är så roligt att hon har en så individuell stil, det strävar jag också efter väldigt mycket.

Kajsa Zander Persson fastnade direkt för den gula klänning som Anna Lidström valt ut till sin VIP-shopping.

– Den känns väldigt jag! Jag gillar framför allt att den är gul och plisserad. Den köper jag, den har allt!

Tomas Bjöersdorff, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand, delade ut priset till Anna Lidström; blombukett, diplom och en statyett.

– Det är ett privilegium att få dela ut det här priset till dig, sa han.