Second hand är Årets julklapp

Plagg som tillverkas av återvunnet material eller som får nytt liv genom att säljas second hand – det är Årets julklapp. ”Äntligen!”, utropar Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand.

När HUI Research på tisdagsmorgonen tillkännagav Årets julklapp 2018 var det ingen ny råsaftscentrifug, bakmaskin eller platt-tv som presenterades. Årets julklapp har tvärtom ett tydligt fokus på hållbarhet. ”Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång”, står det bland annat i HUI:s motivering.

”Som ledande second hand-aktör kan vi med stolthet välkomna årets julklappskunder till någon av våra butiker.”

 

– En av de främsta anledningarna till att vi valt det återvunna plagget som Årets julklapp är för att nya tekniska innovationer gjort att vi närmar oss storskaliga initiativ för återvinning i klädproduktion. Med det återvunna plagget syftar vi på plagg som tillverkats av återvunnet material men också plagg som fått nytt liv genom att säljas second hand, säger Sophie Nilsonne, Analytiker HUI Research.

”Äntligen!”

Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand, tog emot nyheten med stor glädje.

– Jag travesterar gärna och med glädje ett känt utrop: Äntligen! Erikshjälpen Second Hand har sedan 1990 arbetat medvetet för ett större återbruk av kläder. Som ledande second hand-aktör kan vi med stolthet välkomna årets julklappskunder till någon av våra 62 (snart 63) ”julklappsbutiker” och till e-handelsbutiken secondhand.se!