Ny second hand-butik invigd i Oslo

Tillsammans med Maritastiftelsen öppnade Erikshjälpen Second Hand i lördags en helt ny butik, M&E Second Hand, i Oslo.
– Nu har Osloborna fått en second hand-butik som inte liknar någon annan i Norge och gensvaret från de 800 besökarna på öppningsdagen var översvallande. M&E Second Hand med vårt svenska butikskoncept går nu en spännande framtid till mötes i Norge, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.

Landshövding Valgerd Haugland invigde butiken vid öppningen den 1 december och den i Norge välkända sångerskan Venke Knutson underhöll.

Gensvaret från de 800 besökarna på öppningsdagen var översvallande

Sedan tidigare finns en Erikshjälpen Second Hand-butik i Tønsberg och de kommande åren planerar Erikshjälpen Second Hand att tillsammans med norska Maritastiftelsen öppna flera nya M&E-butiker i Norge.

– Vi ser ett ökat intresse för återbruk bland norrmännen och vårt butikskoncept passar väl in i Norge. Precis som i de svenska butikerna kommer allt överskott gå till sociala och humanitära insatser, säger Tomas Bjöersdorff.

Erikshjälpen Second Hand och Maritastiftelsen delar samma värdegrund och ambitioner, vilket gör att samarbetet mellan de två organisationerna känns naturligt.

– Vi ser fram emot ett långsiktigt och gott samarbete som gör att vi kan hjälpa fler människor, säger Dag B. Jacobsen, ansvarig för Maritastiftelsens second hand-verksamhet.

Maritastiftelsen är en välkänd aktör i Norge med ett omfattande socialt och humanitärt arbete, både i Norge och internationellt. Stiftelsen har i dag två egna second hand-butiker och där finns möjlighet till arbetsträning och utveckling för personer som exempelvis tidigare levt i ett missbruk.

Tillsammans kan vi göra ett bättre arbete

– Erikshjälpens Second Hands koncept är väldigt bra och vi ser möjligheten att kombinera det med Maritastiftelsens sociala arbete. Tillsammans kan vi göra ett bättre arbete än om vi skulle jobba var för sig. Vi tror att satsningen kommer vara bra både för personer som arbetstränar, frivilliga medarbetare, kunder och miljön. Det blir också ett överskott som ger ekonomiskt bidrag till

Maritastiftelsens sociala arbete och Erikshjälpens fantastiska arbete för barns rättigheter, säger Dag B. Jacobsen.

Den nya M&E-butiken i Oslo finns i området Ensjø, ett välbesökt bilhandlarområde där det också byggs många nya lägenheter. Utöver försäljning av second hand-varor har den 2070 kvadratmeter stora butiken även ett kafé med plats för cirka 90 gäster.

Tomas Bjöersdorff, Erikshjälpen Second Hand, och Dag B. Jacobsen, Maritastiftelsen.

Maritastiftelsen är en ideell stiftelse som har arbetat förebyggande mot missbruk och kriminalitet sedan 1984. Verksamheten omfattar också två second hand-butiker, i Mjøndalen och Oslo. Där erbjuds arbetsträning för personer som tidigare levt i missbruk eller som av olika anledningar behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Maritastiftelsen har uppsökande och rehabiliterande verksamhet för människor som lever i missbruk eller prostitution. Stiftelsen arbetar även på fängelser och bland unga i centrala Oslo.
www.marita.no