fbpx

Johanna Nilsson föreläste och fick pris på The Lobby

Många kom för att vara med under torsdagskvällens event på The Lobby i Stockholm när Johanna Nilsson föreläste och tog emot priset som Sveriges Second Hand Profil 2019.

– Jag vill uppmana dig till eftertanke när du handlar, det du köper påverkar handeln; såväl vilka produkter du väljer som mängden du konsumerar. Och vi har alla ett ansvar: politiker, företag och vi konsumenter. Oavsett storlek på plånbok och maktutrymme, så har vi alla ett solidariskt ansvar. Vi kan själva inte förändra en hel industri, men vi kan i alla fall styra över vad som hänger i vår egen garderob, sa Johanna Nilsson under sin föreläsning.

”Vi kan själva inte förändra en hel industri, men vi kan i alla fall styra över vad som hänger i vår egen garderob.”

Hösten 2018 startade Johanna Nilsson Klimatklubben.se tillsammans med Emma Sundh och Maria Soxbo. 2016 gav hon ut boken Slow fashion tillsammans med Jennie Johansson. Hon driver också en blogg och en podd med samma namn. Johannas klimatångest har resulterat i ett djupt engagemang för hållbarhet som också smittar av sig på andra. Hon visar att det går utmärkt att vara modeintresserad och samtidigt ha en hållbar garderob. Under kvällens event på The Lobby kunde besökarna mingla med Johanna, ställa frågor och även fynda bland speciellt utvalda second hand-guldkorn.

Tomas Bjöersdorff, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand, delade ut priset till Johanna Nilsson; blombukett, diplom och en statyett.

– Som opinionsbildare inom hållbart mode uppmuntrar och inspirerar Johanna Nilsson många att göra aktiva val när det gäller konsumtion, i synnerhet av textilier, och att välja klimatsmart. För oss var hon en självklar vinnare av utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil i år, säger Tomas Bjöersdorff.

Som del av priset får vinnaren av Sveriges Second Hand Profil tilldela 25 000 kronor till valfritt biståndsprojekt inom Erikshjälpen. Johanna Nilssons val föll på arbetet med flyttbara skolor i Bangladesh.

Bangladesh är ett av de första länderna i världen att drabbas av klimatförändringar. Himalayas smältande glaciärer gör att sandöarna i ett närmast gränslöst floddelta växer och försvinner i takt med att vattnet rör sig.

”Jag fastnade för det här projektet eftersom det handlar både om klimat och feminism.”

Erikshjälpen arbetar tillsammans med samarbetspartnern Friendship, som har utvecklat skolbyggnader som snabbt kan monteras ned och byggas upp på en ny plats. På så sätt kan utbildningen följa med eleverna, även när vattnet bryter ner öarna. Detta är helt avgö­rande för barnen, genom utbildning blir det möjligt för dem att skapa sig en framtid. Allra mest avgörande är det för flickorna – utan skola riskerar en flicka här att giftas bort redan i 10–12-årsåldern. Skolan är livsviktig och idén att kunna flytta skolbyggnaderna är ett sätt att trotsa klimat­förändringarna.

– Jag fastnade för det här projektet eftersom det handlar både om klimat och feminism och dessutom i ett land som är ett av världens mest textilproducerande. Det fanns många beröringspunkter till mig själv i det, säger Johanna Nilsson.