Inred med sommar

Inte behöver man ha en sommarstuga för att kunna inreda med en riktigt somrig stil. Här kommer fem tips om hur du inreder ditt sommarhem (vare sig det är din lilla 90-tals 1:a i stan eller ditt skärgårdshus från sekelskiftet) med en riktigt somrig second hand-stil!

1 Välj stil
Vilken stil gillar du mest? Gör en moodboard genom att samla bilder och material som du gillar. Ibland är bilder lättare att sätta ihop än att försöka beskriva sin stil med ord. Är du en engelsk blommig tant? Eller en minimalistisk shaker? Kanske en taverna på en grekisk ö? När du har en ”karta” över av vad du gillar kan du ta med den när du går på second hand. Så ser du snabbt om det du hittar kommer hänga ihop med din ursprungliga plan.

2 De stora penseldragen
I sommarhemmet är inget perfekt och inget måste vara direkt funktionellt. Hemmet ska bara andas sommar. Långa, långsamma dagar med öppna dörrar och gardiner som fläktar. Men för att skapa en lugn helhet kan man börja med att se över de ”största” möblerna. De som används mest, till exempel: soffan, matbordet, stolarna och bokhyllan. Funkar de tillsammans? Har de samma stil? Om de stora penseldragen hänger ihop i färg eller träslag så har man en fin ”ram” att utgå ifrån.

3 Rensa och ha tålamod
De saker som du inte tycker om, de saker som inte passar med din stil, eller saker som du bara upplever är i vägen – rensa ut dem! Packa dem i lådor och skänk dem till second hand. Då kommer de till användning hos någon som gillar dem, och ditt sommarhem blir lite lättare att andas i. Less is more på många sätt, särskilt på sommaren. När du sedan letar efter det du saknar till ditt hem för att det ska bli komplett så gäller det att ha tålamod. Kanske tar det två veckor eller två somrar att få till den perfekta stilen, hållbar inredning kan aldrig snabbköpas. Njut av sakletandet.

4 Materialvalen
Oavsett vilken stil du vill ha i ditt hem – tänk på att välja hållbara material! Hållbart är när våra prylar och möbler kan leva under en längre tid. På second hand finns mängder med bra material som ull, linne och solida träslag. Genom att lägga lite mer pengar på tillexampel ett solitt träskåp så sparar vi på jordens resurser då det kan ha många ägare under sin livstid. Välj alltid kvalitet framför kvantitet.

5 Detaljerna
I sommarhemmet är det enkla det vackra. Och som vi vet så bor det vackra i det lilla. En liten skavd pall i hallen blir ljuvlig med en glasburk med nyplockade smörblommor i. En knopplist med många udda stråhattar på rad ovanför sängen, ett virkat vitt överkast i korgmöblerna på altanen. En tallrikshylla i köket fylld med kantstött porslin i vitt och blått. Glöm inte bort de små sakerna, det som är vilsamt för ögonen och det som gör att sommaren kommer in i varenda vrå i ditt hem.

Lycka till med sakletandet i våra butiker och på secondhand.se!