Handla second hand och ge bort en hållbar jul

Låt alla ta med sig begagnade presenter till julklappsleken eller varför inte göra julfint med sådant som finns i naturen istället för att köpa massproducerade saker i plast. Erikshjälpen Second Hand vill uppmuntra till hållbara val inför julen.

Det finns så mycket prylar redan, så vi behöver inte belasta klimatet i onödan, säger Karin Staberg, butikskommunikationschef på Erikshjälpen Second Hand.

Vi behöver inte belasta klimatet i onödan

Många handlar allt mer medvetet och undersökningar visar att många svenskar kan tänka sig att både köpa och få second hand-klappar. Det är viktigare att ge bort något personligt och unikt än något nytt.

Karin Staberg tycker att vi behöver bli bättre på att inspirera varandra att tänka second hand, inte minst i julhandeln.

– Många gånger när jag gett bort second hand-prylar i julklapp så har den som fått julklappen blivit jätteglad och insett hur mycket fint man kan hitta på second hand. Kanske ger den bort någon second hand-klapp nästa jul.

Hos Erikshjälpen Second Hand kan man hitta fina julklappar för både liten och stor. Som lego till lillasyster, ett snyggt skärp till pappa, litteraturklassiker till morfar och ett fotbad till mamma. Eller kanske en stringhylla till bästa kompisen, vinylskivor till julklappsleken på jobbet, fodrade vinterhandskar till sig själv och en designkanna i glas till partnern.

Att köpa julklappar second hand hos Erikshjälpen är dessutom mer än bara klimatsmart. Överskottet från det som säljs i varje Erikshjälpen Second Hand-butik går till att ge barn som lever i utsatthet ett bättre liv – nu och i framtiden.

Foto: Anna Hållams