fbpx

Eriksstipendiet uppmärksammar ledare för unga

Under Eriksdagen varje år delas Eriksstipendiet ut i våra butiker. Genom detta stipendium vill Erikshjälpen uppmärksamma lokala ledare för barn och unga i de kommuner där Erikshjälpen Second Hand butiker finns.

Den nominerade kan vara en fotbollstränare, nattvandrare, scoutledare eller kanske en ”extrafarfar” som räcker till för hela kvarterets ungar. Stipendiet är på 5 000 kronor och ska användas i den verksamhet där stipendiaten är aktiv. Då stipendiet delas ut i våra butiker ska stipendiatens verksamhet ske i anknytning till någon av våra butiksorter.

Allmänheten har möjlighet att nominera någon till stipendiet. En nominering innehåller uppgifter om kandidaten och dess verksamhet samt en kort motivering till varför denne bör utses.

Utdelning arrangeras av second hand-butikerna lokalt. Det sker oftast på Eriksdagen i april.

Nomineringen till 2018 är öppen

Nominera någon du känner, klicka här.


 

Föregående års stipendiater

Arvika

Erik Skogsberg
Arvika Fotboll

Med motiveringen: Erik är ungdomsledare i Arvika Fotboll och har under det senast året jobbat speciellt med ensamkommande ungdomar. Med sitt stora engagemang och för sitt sociala ansvar som han tar i såväl verksamheten som i vardagen är Erik en god förebild.

Bodafors

Maria Johansson
Sandsjöfors UV-kår

Med motiveringen: Stipendiaten Maria Johansson har under många år engagerat sig för traktens ungdomar. Varje vecka erbjuds aktiviteter och på sommaren anordnat lägerverksamhet som bidrar till glädje i både hem och samhälle i härlig scoutanda!

Bollnäs

Jörgen Ullmark
Bollnäs Scoutkår

Med motiveringen: Jörgen Ullmark är en riktig eldsjäl och utan honom skulle Scouterna i Bollnäs inte vara vad det är idag! Jörgen välkomnar alla barn att få vara med och lära sig om natur och friluftsliv!

Dala-Järna

Jon Stenberg
Hulåns IF Dala-Järna

Med motiveringen: Vi vill uppmärksamma Jon Stenberg för hans stora engagemang inom ungdomsidrotten och för hans brinnande intresse för ungdomarna i vår kommun. Jon har under många år stöttat ungdomar som vill ägna sig åt friidrott och fotboll i bland annat Hulåns IF.

Edsbyn

Monika Östberg
Alfta Ösa orienteringsklubb

Med motiveringen: Monika Östberg har ett otroligt engagemang och ger barn och ungdomar en meningsfull fritid! I Alfta Ösa orgenteringsklubb kan alla delta, det enda man behöver för att delta är ett par skor!

Fränsta

Lena Frisk
Ånge Judo Klubb

Med motiveringen: Lena har ett starkt och helhjärtat engagemang för barn och ungdomar och är både tränare, coach och tävlingsledare i Ånge Judo Klubb. Lena brinner för att inspirera unga att upptäcka judo och bjuda in dem till förenings aktiviteter. Lena är verkligen en värdig Eriksstipendiat.

Habo

Emil Hultberg
Furusjö Allianskyrka

Med motiveringen: Emil ägnar stor del av sin fritid åt barn och ungdomar i Allianskyrkan i Furusjö. Han är ledare på miniuvscout, aktiv i ungdomsarbetet på fredagar och är även söndagsskollärare. Emil är inte den som syns och hörs mest men han finns! Han bryr sig om alla de barn som passerar församlingens arbete och är verkligen en positiv förebild!

Hedemora

Andreas Hedlund
Hedemora Simsällskap

Med motiveringen: Andreas har genom sitt engagemang i Hedemora Simsällskap blivit en viktig förebild och ledare för många unga i föreningen. Genom verksamheten har Andreas under många år varit med och bedrivit folkhälsoarbete genom simskolor och inspirerat barn och unga att delta och utvecklas.

Halmstad

Cecilia Kristensen
Ordförande i FUB, Halmstad

Med motiveringen: Cecilia är en person med ett stort hjärta. Genom sitt engagemang och uppdrag som ordförande i FUB Halmstad visar hon hur viktigt det är med allas lika värde. Cecilia är guld värd.

Helsingborg

Lisa Falk
Slottshagskyrkan

Med motiveringen: Körledare Lisa Falk tilldelas stolt Eriksstipendiet för sitt stora engagemang att år efter år ge barnen stimulans och glädje genom sång och musik.

Hudiksvall

Johanna Julle
Julle United

Med motiveringen: Johanna Julle startade Julle United och har genom åren engagerat många barn och ungdomar i dans, glädje och gemenskap. Johanna arbetar för att alla ska få känna dansglädje efter sin egen förmåga och förutsättning och lägger vikt vid att alla ska känna sig välkomna till Julle United.

Huskvarna

Marie och Bertil Samuelsson
Kyrkhjälpen Jönköping och Huskvarna

Med motiveringen: Marie och Bertil har ett stort engagemang för romska utsatta familjer. Men sitt glada och uthålliga sätt har de spridit engagemanget bland svenska familjer. I samverkan med Kyrkhjälpen har de har startat ett fadderfamiljsprojekt där svenska familjer i vårt närområde får möjlighet att stödja och följa en hållbar förändring för familjerna i byn Albesti, Sighiosoara i Rumänien. Den boll de har satt i rullning har lett till att rumänska familjers livssituation har blivit våra familjers angelägenhet.

Härnösand

Tord Fällgren
AIK Hockey

Med motiveringen:
Tord har ända från starten av AIK Hockey 1957 engagerat sig för barn och ungdomar i Härnösand. Han har under lång tid lagt mycket av sin fritid på klubbens arbete. Alltifrån att han själv spolat Tjärnsjön för att barnen skulle kunna åka skridskor, till att idag engagera sig för klubbens 300 barn och ungdomar. Verksamheten och samlingsplatsen på Högslätten är Tords livsverk.

Höör

Fredrik Tuvesson
Hörby/Höör tennisklubb

Med motiveringen: Fredrik har under nära 40 år varit en engagerad ledare inom barn- och ungdomsidrotten i Höörs kommun. Ungdomsverksamhet inom Hörby / Höörs tennisklubb ligger Fredrik varmt om hjärtat och han har där initierat ett engagemang för barn- och ungdomar med funktionsnedsättning. Fredrik är en verklig eldsjäl och förtjänar att blir årets Eriksstipendiat.

Jönköping

Henrik Lindberg
KFUM Jönköping

Med motiveringen: Henrik tilldelas Eriksstipendiet för sitt goda ledarskap och sin förmåga att bekräfta och uppmuntra ledare i sin omgivning som skapar goda förutsättningar för en meningsfull verksamhet. I KFUM:s regi har han bedrivit ett fantastiskt arbete med integration och verksamhet för funktionsnedsatta. Genom en kultursatsning har en mångkulturell och en naturlig mötesplats för både tjejer och killar vuxit fram!

Karlstad

Weronica Larsson
Klässbols SK

Med motiveringen: Weronica är ordförande i en klubb med runt 120 aktiva barn. I sin ledande roll har Weronica engagerat sig i arbetet för att alla ska behandlas lika och att alla, oavsett bakgrund, ska känna sig välkomna till klubben. Weronica är verkligen en värdig Eriksstipendiat.

Kramfors

Stefan Åsander
Ungdomsfotbollen

Med motiveringen: Stefan Åsander är verksam inom ungdomsfotbollen i Kramfors för flickor födda 05. Utöver att Stefan är en omtyckt tränare och lagledare, är han också en väldigt bra förebild som alltid ställer upp för andra och visar flickorna respekt och kamratskap. Stefan är en väl värdig Eriksstipendiat.

Kristianstad

Magnus Nilsson
Tollarps IF

Med motiveringen: Magnus Nilsson får Eriksstipendiet för sitt engagemang i Tollarps IFs fotbollssektion. Magnus har genom sitt osjälviska sätt och sin positiva drivkraft lyft ungdomssidan i föreningen och fått fl er att engagera sig. Magnus har även initierat föreningens integrationsarbete för nyanlända asylsökande som vi tycker är värt att uppmärksammas.

Lindesberg

Sven-Erik Karlsson
Lindesbergs Ishockeyklubb Lindlöven

Med motiveringen: Sven-Erik har ett stort engagemang i Lindelövens ungdomssektion och har med sin personlighet och ledarförmåga hjälpt många ungdomar att utvecklas positivt inom ishockeysporten. Sven-Erik är verkligen en värdig Eriksstipendiat.

Linköping

Anja Jakobsson
Nikegymnasterna i Linköping

Med motiveringen: För sitt långvariga och målmedvetna arbete med att bygga upp Nikegymnasternas verksamhet till att vara en stor och aktiv förening i Linköping med fokus på barns hälsa och träning. En värdig Eriksstipendiat!

Ljungby

Niclas Eriksson
Ljungby Pingstförsamling

Med motiveringen: Med ett stort engagemang och hjärta har Niclas förmågan att se alla barn och få dem att känna sig viktiga och värdefulla.

Malmö

Leon Glasnovic
Ungdomsledare, Toigye Taekwondo

Med motiveringen: Leon är en utav våra mest drivande ungdomsledare i vår förening och har under det senast året jobbat med våra miniorer och kadetter vid sidan av sin egna elitsatsning. Med det stora engagemang som Leon lägger ner på dessa barn och ungdomar i föreningen för att visa att man kan ingå i en förening,inte för att vara bäst utan för gemenskapen som man finner i föreningen.Han har visat sitt sociala ansvar till oss och många i Malmö därför så anser vi att Leon är en mycket fin förebild för hur en ungdomsledare skall vara i det Svenska föreningslivet.

Rättvik

Anna Spångmyr
Rättviks Ridklubb

Med motiveringen: Anna Spångmyr får årets Eriksstipendie utifrån sitt tålamod och engagemang för ungdomarna inom Rättviks Ridklubb. Anna betyder mycket för klubben och har en förmåga att få alla att känna sig sedda.

Skene

Fabian Brusk Jahn
Sensus i Göteborg

Med motiveringen: För att han med små medel och stort personligt engagemang skapat möjligheter för ungdomar på Skutesjöns asylboende att utveckla sitt musikintresse och med hjälp av det musikaliska språket bidra till en ökad delaktighet i samhället.

Skärblacka

Sören Nordeman
Skidor/skidskytte-sektionen Kimstad GOIF

Med motiveringen: Sören Berglövs utses till årets vinnare av Eriksstipendiet för sina pedagogiska insatser för barn och ungdomar i en idrottsförening på stark frammarsch!

Sollefteå

Björn och Monika Holmer
Sollefteå judoklubb

Med motiveringen: Björn och Monika Holmer utses till vinnare av Eriksstipendiet för sitt enorma arbete! Utan dem skulle inte judoklubben för ungdomarna finnas!

Spånga

Lotta Åhman
Ersta Vändpunkten

Med motiveringen: Lotta har genom åren varit en trygg famn för barn och ungdomar från familjer med kemiskt beroende på Ersta Vändpunkten. Hon är ett föredöme och tar sig alltid tid för var och en. Lotta är verkligen en värdig Eriksstipendiat.

Säffle

Hans-Erik Finsberg
IF Blixten Säffle

Med motivering:
För ett helhjärtat engagemang inom handikappidrotten i IF Blixten, Säffle. Där det sportsliga och sociala är det centrala i verksamheten och som har bidragit till att de vunnit både SM-guld i innebandy och bowling!

Sävsjö

Sadde Klimenta
Initiativtagare till HOPP

Med motiveringen: Sadde har utnämnts till årets Eriksstipendiat för sitt initiativ att starta HOPP – Sävsjös fetaste barnkalas. HOPP är ett gratis kalas för alla barn, med hoppborgar och andra aktiviteter. Genom Saddes nytänkande att göra en aktivitet för barn i kommunen, får många barn, oavsett ekonomisk hemsituation, något roligt att se fram emot. Dessutom har insatsen genererat bidrag till arbete för barn i Nepal.

Söderhamn

Helena Lantz
Ledare på SORF, Söderhamnsortens Ryttarförening

Med motiveringen: Helena står för ett stort engagemang på Söderhamnsortens Ryttarförening. Hon fi nns på ridklubben dag efter dag och hugger i där det behövs. Hon ordnar träningar, läger och hjälper till vid tävlingar. Helena peppar och bidrar till en god sammanhållning för både barn och föräldrar. Helena är en verkligen en värdig Eriksstipendiat.

Tomelilla

Håkan Olsson
Körledare inom Svenska kyrkan, Tomelillabygdens församling

Med motiveringen: Håkan är sedan 30 år tillbaka en engagerad körledare. Han har haft många barnkörer genom åren och leder just nu både ungdomskör samt en nystartad gosskör. Håkan är en djupt engagerad och duktig körledare som verkligen brinner för det han gör. Han lyckas motivera och inspirera barn och ungdomar att utrycka sig i sång och musik och betyder mycket för många barn och unga.

Uppsala

Clara Wallin
Uppsala Ponnyklubb

Med motiveringen: Clara är mycket engagerad i Uppsala Ponnyklubb och i sin roll som ordförande lägger hon ner mycket arbete på sin fritid på klubben. Clara har en förmåga att alltid fi nns till för ungdomarna och bidra till att de trivs och utvecklas. Clara är en väl värdig Eriksstipendiat.

Vetlanda

Thomas Claesson
Vetlanda Handbollsförening

Med motiveringen: Thomas är aktiv inom Vetlanda Handbollsförening och lägger ner en stor del av sin fritid på föreningsarbetet. Thomas är en riktig förebild för grabbarna och en väl värdig Eriksstipendiat.

Vimmerby

Victoria Johansson
Vimmerbyortens Ryttarförening

Med motiveringen: Victoria Johansson som representerar Vimmerbyortens Ryttarförening ger många unga tjejer och nyanlända fl yktingar en meningsfull fritid och hon tilldelas Eriksstipendiet för sitt stora engagemang i föreningen och all den tid hon lägger ner.

Vrigstad

Fredrik Bodefält och Niklas Claesson
VIF:s F-14

Med motiveringen: Fredrik och Niklas har tränat VIF F-14 från start och tillsammans med laget gjort framsteg varje år. Deras insats som ledare är mycket uppskattade av såväl spelare som föräldrar. Fredrik och Niklas lägger mycket av sin fritid som fotbollstränare och genom sina positiva attityder och stora engagemang ser de till att hitta lösningar till det mesta. Fredrik och Niklas är väl värda Eriksstipendiater.

Vårby

Lejla Bibezic
Ungdomens hus i Fittja

Med motiveringen: Lejla är en sprakande eldsjäl vars hjärta klappar för betongen. Albys mediedrottning lyfter fram och inspirerar ungdomar längs röda linjen och det är med stolthet vi på Erikshjälpen Secondhand i Vårby tillkännager Lejla som vinnare av Erikstipendiet 2016.

Vänersborg

Gunilla ”Olga” Karlsson
Equmeniakyrkan i Brålanda

Med motiveringen: Under 35 år har Gunilla ”Olga” Karlsson funnits med som tonårsledare i Missionskyrkan i Brålanda (nuvarande Equmeniakyrkan). Hon har under denna tid spelat en stor roll i barnens och ungdomarnas liv. Gunilla är en klippa och en fast punkt för barnen. Förutom att hon alltid stöttar och uppmuntrar, har hon under många konfirmations- och tonårsläger ansvarat för köket under sin sommarsemester. Gunilla är en värdig Eriksstipendiat som betytt mycket för många barn och deras föräldrar.

Värnamo

Bengt Yngvesson
Värnamo Alliansförsamling

Med motiveringen: Bengt Yngvesson, som i år fyller 82 år, har sedan sin ungdom engagerat sig i arbetet bland unga människor. Han har under många år varit aktiv i Värnamo Alliansförsamlings ungdomsarbete, framför allt inom UV-scout. Bengt är ett stort föredöme för både ledare och barn. För 10 år sedan startade Bengt dessutom en scoutgrupp för invandrarbarn i ett av stadens bostadsområden och har med stor entusiasm varit drivande i denna verksamhet. Bengt är verkligen en värdig Eriksstipendiat

Växjö

Ulla-Britt Friberg
Filadelfiaförsamlingen i Lammhult

Med motiveringen: För ett gott arbete med att skapa meningsfullhet i vardagen för barn. Med hjälp av pyssel och lek och ett troget engagemang samverka för integration och skapa mötesplats i ett bostadsområde med många nysvenskar.

Åkarp

Kent Jerlström
Åkarps Sportskyttar

Med motiveringen: Kent är en tålmodig ungdomsledare och en verklig eldsjäl i sitt engagemang för barn och unga i Åkarp. Kent finns där för barnen vid träningen varje vecka och hjälper dem att utvecklas till att bli duktiga skyttar.

Taggar: