Erikshjälpen Second Hand släpper dokumentärfilmer

Inom Erikshjälpen Second Hand finns en fantastisk mångfald. Nu släpps en serie korta dokumentär-filmer som speglar mångfalden och där tittarna får följa med bakom kulisserna i butiksverksamheten.

I första avsnittet får tittarna bland annat möta Zeki Alp som jobbar i gåvomottagningen på Erikshjälpen Second Hand i Spånga. I Spånga-butiken arbetar personer från ett 20-tal länder.

– Jag tycker att det är jättebra att det är så blandat, så får man chans att lära känna varandra istället för att döma varandra, säger Zeki Alp.

Dokumentärfilmerna är en del av ett projekt som finansieras av PostkodLotteriet. Projektet handlar om att genom djupare relationer främja integration och motverka fördomar. I Erikshjälpen Second Hands butiker finns människor med många olika kulturella bakgrunder och från olika sammanhang. En del butiksmedarbetare har av olika anledningar hamnat utanför den vanliga arbetsmarknaden och tappat tron på både samhället och sig själva. Erikshjälpen Second Hands butiker är en viktig plats både för att bygga broar mellan människor och för att bygga självförtroende och få människor att nå sin fulla potential.

I projektet har deltagarna bland annat varit med i olika gruppaktiviteter, som samtalsgrupper och utbyte mellan butiker. Det har också ordnats utflykter där medarbetare har fått träffa varandra utanför jobbet, något som kanske varit extra viktigt för de medarbetare som har inte så stort nätverk runt sig eller inte har ekonomiska möjligheter att ägna sig åt fritidsaktiviteter.

Den första korta dokumentärfilmen släpps på Youtube, hemsida och sociala medier denna vecka, 41, och sedan kommer ytterligare fem avsnitt att släppas under hösten och vintern.