fbpx

Erikshjälpen Second Hand minskade utsläppen med tusentals ton

– Under 2022 sålde vi 1 279 153 klädesplagg i våra butiker. Det motsvarar en utsläppsbesparing av 13 572 ton koldioxid jämfört med om samma plagg skulle producerats nya, säger Cathrine Kylesten, Hållbarhetschef på Erikshjälpen Second Hand.

Under 2022 har 11,5 miljoner varor bytt ägare genom Erikshjälpen Second Hand, en ökning med 12 procent sedan förra året. Att planeten mår bra av återbruk är inget nytt, men hur mycket klimatnytta är det egentligen med att handla begagnat i stället för nyproducerat? Erikshjälpen Second Hands senaste hållbarhetsrapport, i samarbete med Chalmers Industriteknik, visar tydligt hur utsläppen minskar genom återbruksarbetet i butikerna.

– Det är med stolthet som vi nu släpper vår andra hållbarhetsrapport, säger Cathrine Kylesten. Den visar på hur mycket Erikshjälpen Second Hand har uppnått inom miljömässigt och socialt arbete och visar samtidigt att vi kan dela ut ett överskott till Erikshjälpens barnrättsorganisation på 89,4 miljoner.

Komma tillbaka till arbetslivet

Förutom minskad miljöpåverkan visar hållbarhetsrapporten på många andra mervärden. Bland annat har 1 000 personer dagligen gjort praktik i någon av
Erikshjälpens Second Hands 60-tal butiker som finns runt om i landet. I praktikverksamheten erbjuds en plattform för den som behöver testa sin
arbetsförmåga och utvecklas för att komma tillbaka till arbetslivet. Karolina Furtenbach praktiserar i butiken i Häggvik, efter att ha varit sjukskriven för utmattningssyndrom och hon tycker att arbetsträningen känts bra redan från start.

– Arbetsträningen tillsammans med mina kollegor bygger självkänsla, säger Karolina. Det känns fint att de bekräftar mina styrkor och ger mig möjlighet att växa och utvecklas utifrån det jag är bra på.

Jämförs med nyproducerade varor

Även i år har Erikshjälpen Second Hand i sin hållbarhetsrapport samarbetat med Chalmers Industriteknik på högskolan i Göteborg. I en klimatkalkyl analyseras livscykeln för en produkt i second hand-butikerna och dess utsläpp jämförs med en motsvarande nyproducerad produkt.

– Resultaten visar på hur viktigt det är att hantera material och produkter på ett cirkulärt sätt. Genom sin försäljning av återbruk har Erikshjälpen Second Hand bidragit till att undvika utsläpp av växthusgaser från nyproduktion med drygt 17.000 ton, säger Nils Òlafur, projektledare på Chalmers Industriteknik.

För vidare läsning

Erikshjälpens Hållbarhetsrapport 2023