Bärkraftigt återbruk

Inga fler plastkassar! I Tuva Lundborgs händer blir gamla dukar och tyger som skänkts till Erikshjälpen Second Hand snygga kassar som kan användas om och om igen.

– Jag väljer tyger som håller för att bära tunga saker i. Tunnare tyger kan användas som fina detaljer på kassarna. Jag tycker att det är viktigt att ta vara på det man har.

Tuva Lundborg går andra året på humanistiska programmet vid Spykens gymnasieskola i Lund. Under sommaren har hon varit sommarlovsentreprenör och drivit ett eget företag med tillverkning av tygkassar.

– När man handlar köper man ju ofta plastpåsar, men jag tycker att folk kan ha tygkassar istället. Det är hållbart och snyggt, säger hon.

Istället för att köpa nya tyger att sy kassar av är det gamla dukar och andra tyger från Erikshjälpen Second Hand som fått nytt liv – och som också håller för att användas länge till. Designen är enkel och snygg och med de återbrukade kassarna vill Tuva Lundborg påminna och uppmuntra fler att minska plastnedskräpningen som bland annat har stor påverkan på världens hav. Forskning visar att det om några decennier kommer finnas mer plast än fisk i haven om inget görs.

– Vi kan ju inte låta djur få i sig skräp som vi borde ta hand om. Vi måste ta hand om vår jord, säger Tuva Lundborg.

Problemet med plast i havet är något som hon själv har sett vid den skånska kusten.

Vi måste ta hand om vår jord

– Många har säkert sett bilder från Indien eller andra länder långt bort där det är mycket plast i havet. Men när man ser att det är plast i havet även där man brukar bada, då tror jag att man förstår mer att det är på allvar.

Tuva tycker det är positivt att allt fler får upp ögonen för miljöfrågor och hon märker att många ungdomar är engagerade.

– Många tänker mycket på miljön och vill göra skillnad.