Anna Lidström är Sveriges Second Hand Profil 2018

Hon köper nästan aldrig nyproducerade kläder. En gång sydde hon en kostym av sin morfars vedpresenning. Second hand och återbruk går som en röd tråd genom designern och stylisten Anna Lidströms liv. 2018 får hon utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil av Erikshjälpen Second Hand.

– Det känns hedrande! Jag brinner verkligen för second hand och har gjort det väldigt länge, säger Anna Lidström.

Med både engagemang och kunskap visar hon på potentialen i second hand och miljövinsterna

– Anna Lidström är en person som med både engagemang och kunskap visar på potentialen i second hand och miljövinsterna med återanvändning och återbruk. Vi är stolta över att få ge henne utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2018. Hon är en mycket värdig pristagare, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för Erikshjälpens Second Hand.

Att handla second hand har varit självklart för Anna Lidström, 34, sedan tidiga tonåren. Det började som en hobby och ett sätt att uttrycka sig själv. Sedan påverkade det yrkesvalet, att bli designer och stylist. Hösten 2017 påbörjade hon en femårig konstnärlig doktorandtjänst vid Akademin för design på Högskolan i Borås, med inriktning på hållbart mode. Hon vill inspirera andra att se på omvärlden genom ”nyfikna, lekfulla och hållbara glasögon”.

Det bästa sättet att spara på jordens resurser är att använda det som redan finns

Anna Lidström tycker att många svenskar har ett snävt synsätt på stil, vilket gör att mycket kläder slängs. Hon vill istället uppmuntra andra att våga experimentera med färg och form genom nya klädkombinationer. Att se potentialen i kläder som någon annan redan använt, men också i den egna garderoben.

– Visst kan vi prata miljövänliga fibrer, alternativa framställningstekniker och fiberåtervinning, men det bästa sättet att spara på jordens resurser är att använda det som redan finns.

Själv beskriver hon sin stil som färgstark, lekfull, humoristisk och bohemisk.

– I enstaka fall köper jag nyproducerat men det allra mesta köper jag second hand, oavsett om det är de där unika guldkornen eller vanliga basplagg. Men bas för mig kan vara en leopardskjorta över en randig polotröja och en scarf runt halsen, säger Anna Lidström.

FOTO: KRISTIN LAGERQVIST

Motivering
Med en fingertoppskänsla som är få förunnad och en absolut unik stil får Sveriges Second Hand Profil 2018 många att betrakta sina befintliga garderober med nya ögon samt att se potentialen i att skapa nytt med second hand.

Genom ett starkt engagemang i textilbranschens hållbarhetsarbete når hon även ut med sitt budskap och inspirerar en hel industri att på många olika sätt låta kläder leva längre.

För sin stora passion och sin enastående förmåga att inspirera fler till second hand tilldelas Anna Lidström priset Sveriges Second Hand Profil 2018.

Om Sveriges Second Hand Profil
Priset delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Pristagaren ska genom sitt engagemang bidra till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter med ett stort inslag av nytänkande.

Förutom diplom och en statyett får pristagaren rätt att tilldela ett av Erikshjälpens biståndsprojekt motsvarande 25 000 kronor.

Tidigare pristagare är Scandinavian Retro, Stina @stinainreder Isakson, Elsa Billgren, Ida Magntorn och Clara ”Underbara Clara” Lidström.