fbpx

”Jag har fått större förståelse för barns situation”

Ossian Matthiessen, varför reste du ut som fältstudent?

27 år, har en kandidat i statsvetenskap och har jobbat på Sida och Migrationsverket. Gör praktik hos Erikshjälpens samarbetspartner ODE, Burkina Faso.

– Jag har en kandidat i statsvetenskap och har jobbat på Sida och Migrationsverket och jag ville få konkret erfarenhet av biståndsarbete på plats i ett utvecklingsland. Jag ville gärna upptäcka Afrika i ett franskspråkigt land vilket Erikshjälpens praktikantprogram* gav möjlighet till.

Vad fick du göra under din tid i fält?

– Jag var placerad hos Erikshjälpens samarbetspartner ODE i Burkina Faso. Det dagliga arbetet rörde huvudsakligen rapportering, administration och styrning av projektet. En hel del tid spenderades på fältresor för att besöka området där projektet implementeras. Då besökte vi skolor, byar och andra platser där aktiviteterna äger rum. Ibland hjälpte jag kollegor som jobbar med andra projekt eller jobbar med de lokalanställda kollegorna på Erikshjälpen i Burkina Faso.

  Vilka erfarenheter har du tagit med dig hem igen? 

– En oförglömlig upplevelse av Burkina Faso och dess kultur genom vänner och alla saker jag har upplevt. Betydligt större förståelse för människors och i synnerhet barns situation i ett av världens fattigaste länder och hur olika aktörer jobbar med dessa frågor. En mer nyanserad bild av hur verkligheten ser ut för fattiga människor, som jag tror att man måste uppleva själv för att verkligen förstå. Dessutom känner jag mig stärkt i min ambition att fortsätta jobba med utvecklingsfrågor i framtiden.

*Ossian Matthiessen reste till Burkina Faso under 2017. Då hette Distanskurs med internationella fältstudier istället ”Praktikantprogrammet” och var inte en folkhögskolekurs som det är i dag.