fbpx

”Värmen och gemenskapen gjorde starkast intryck”

Jennie Lundqvist, varför åkte du ut som fältstudent?

– Under tiden jag pluggade till arbetsterapeut kände jag en stark längtan efter att få göra en insats som skulle göra skillnad för någon annan. Jag hade följt Erikshjälpens arbete på håll ett tag och när det dök upp en annons för fältstudiekursen i mitt sociala medier-flöde fick jag gåshud. Jag skickade in en ansökan, blev antagen och en vecka efter examen reste jag iväg till Erikshjälpens partnerorganisation CRO i Masaka, Uganda.

Beskriv din vardag där. 

– CRO driver ett gatubarnscenter, som stöttas av Erikshjälpen, dit barn som lever på gatan kan komma dagtid under veckorna. Centret har kapacitet att ta emot 60 barn per dag. Barnen har ett schema som de följer under dagarna, där de börjar med att tvätta sig och få rena kläder. De får lära sig rutiner som att städa och hålla rent omkring sig. De får även mat och undervisning. Mellan lektionerna får de möjlighet att bara vara barn och leka och interagera med varandra, på en säker och trygg plats.

– Det långsiktiga målet är att rehabilitera gatubarnen tillbaka in i samhället, genom att återintegrera dem i sina familjer. Socialarbetare på centret jobbar tillsammans med barnens familjer för att möjliggöra att barnen ska kunna återvända hem. Det kan handla om allt ifrån att lösa konflikter inom familjerna och stötta föräldrar i att ta ansvar i sin föräldraroll till att hitta nya försörjningsmöjligheter som ger föräldrar ekonomisk möjlighet att ta hand om sina barn.

Vad gjorde starkast intryck på dig?

– Den värme och gemenskap som fanns bland barnen som vistas på centret trots de utsatta förhållanden som de lever under. Att dagligen få se och ta del av deras glädje och tacksamhet fick mig att känna att det är få saker här i livet som vi människor inte kan klara av tillsammans.

Hur har upplevelsen förändrat dig som person?

– Jag har blivit mer ödmjuk inför hur värdet av gemenskap kan överstiga materiella sakers betydelse även under de tuffaste omständigheter. Jag har fått se att glädje kan födas ur de mest simpla förhållanden och att kärlek kan gro och växa i en omgivning som lider absolut brist på materiella resurser och andra omgivande trygghetsfaktorer. Jag har även lärt mig att där det finns kärlek finns det hopp, och där det finns hopp finns det oftast vilja och då även möjlighet till förändring och förbättrade levnadsvillkor. Det är lärdomar som kommer göra det lättare för mig att tro på min egen förmåga att skapa förändring och göra skillnad för andra människor.

Till följd av coronavirusets utbrott fick Jennie Lundqvist och övriga fältstudenter 2020 avbryta sina fältstudier tidigare än planerat för att ta sig hem till Sverige.