Odenslund 4H fick en halv häst

Easy gör det lättare för barn i rullstol att kunna rida. Den vackra hästen kom till Odenslunds 4H-gård i maj 2015. Med hjälp av medel från Erikshjälpens second handbutik i Borås, blev inköpet av henne möjligt.

Halva kostnaden

På Erikdagen i år fick 4H-gården 15 000 kronor från Erikshjälpens lokala fond, pengar som räckte till halva kostnaden för en häst.

– Vår äldsta häst gick i pension, och nu ville vi ha en ny som inte var så hög, berättar Linnéa Köhler, anställd på 4H-gården.

Försiktig med mindre barn

Easy, en korsning mellan fjordhäst och något okänt, är nio år gammal och Linnéa beskriver henne som snäll, smart och försiktig med mindre barn i sin närhet.

Bra med låg mankhöjd

4H-gården ligger naturskönt strax utanför centrum i Borås. Här finns, förutom hästar, grisar, höns, får, getter, kaniner samt två katter. Varje vecka har man ridlektioner för cirka 50 barn. Easy med sina 132 centimeter i mankhöjd, gör det lättare att rida även för den som sitter i rullstol, till exempel Stina Anderson. Just i dag har hon kommer till gården för att sköta hästarna. Annars rider hon här en gång i veckan.

Foto: Yvonne Gunneriusson


 

4H OCH BORÅSFONDEN

* 4H är en ideell verksamhet som står för huvud, hand, hjärta och hälsa.

* Varje år går minst 100 000 kronor av överskottet från Erikshjälpen Second Hand i Borås till en fond, som barn- och ungdomsverksamheter i Borås kommun kan söka medel ur. Pengarna ska användas för att skapa goda uppväxt- och levnadsvillkor för barn och ungdomar. Verksamheten kan handla om till exempel hållbar utveckling, integration, demokratisering och jämställdhet.