Livsviktig vård till flyktingfamiljer

Rana är en av miljontals syrier som tvingats fly sitt hemland på grund av kriget. Nu bor hon i ett flyktingläger i grannlandet Libanon tillsammans med sin familj. Här känner hon sig trygg – men familjen saknar pengar och vardagen är tuff.

Gratis medicin

I närheten av flyktinglägret där Ranas familj bor finns en hälsoklinik som Erikshjälpen stöttar i samarbete med organisationen Medair. Här kan flyktingar få vård och medicin gratis eller till en låg kostnad – något som varit mycket värdefullt för Ranas familj. För en tid sedan blev Ranas lillasyster sjuk och fick hjälp på kliniken. Nu har fyra månader gått och familjen är på återbe­sök. Den här gången är även Rana med – och i dag är det hon som inte mår bra. Hon har ont i halsen.

– I går kväll kunde jag inte sova och hade svårt att svälja, berättar hon.

HGP---Rana_Libanon_hälsa_familjen

Tacksam för hjälpen

Doktorn undersöker Rana, som får medicin med sig hem. Inom några dagar kommer hon för­hoppningsvis att känna sig bättre. Ranas mamma Khawla berättar att hon är mycket tacksam över vården som döttrarna fått.

”Om det kostat mer hade jag tänkt mig för hundra gånger innan jag gått till doktorn med dem. Vi behöver först och främst lägga våra pengar på mat”, säger Khawla.

Foto: Hiba Fares/Medair

 

PÅ FLYKT FRÅN SYRIEN

Kriget i Syrien har tvingat runt 11 miljoner människor att fly från sina hem. Många är kvar i Syrien, runt 4 miljoner har flytt till grannländerna.

Städer och byar har förstörts, en del ligger i ruiner. Hem, skolor och sjukhus har bombats. Många människor, både barn och vuxna, har sett sina anhöriga dödas.

Syrienkriget är den värsta humanitära krisen i modern tid. Hjälpbehoven enorma.

Det stora antalet flyktingar som kommit till Libanon gör att sjukvården i landet är hårt belastad. Genom partnerorganisationen Medair stöttar Erikshjälpen befintliga vårdcentraler så att fler kan få tillgång till livsviktig hälso- och sjukvård.

 

Taggar:,