fbpx

Ett hembesök räddade Yogeshs liv

20 dagar efter födseln vägde Yogesh bara 1,5 kilo och hans tillstånd var mycket allvarligt. Tack vare Erikshjälpens partner EFICOR fick han komma till Khandwa sjukhus för vård och hans mamma Janu fick lära sig om vikten av amning. Efter fyra månader väger Yogesh nu 3,2 kilo och mår bättre och bättre.

I den del av Indien där Yogesh och hans familj bor är undernäring ett stort problem bland små barn. Här arbetar Erikshjälpen genom partnerorganisationen EFICOR i ett projekt för att förbättra barn- och mödrahälsa, stärka barns rättigheter och ge familjer bättre möjligheter till försörjning.

Projektet inleddes under 2019 och berör 111 byar i området Pandhana i Khandwa district.

Kontroller under graviditet

Projektet har flera olika delar. En del handlar om gruppsamtal och samlingar med bland annat gravida kvinnor, tonårstjejer och ammande mammor där de får lära sig om och diskutera till exempel vilka fördelar som finns med att göra hälsokontroller under och efter graviditeten och att vaccinera sina barn.

En annan viktig del är hembesök och personliga möten. Under första halvåret 2019 träffade EFICOR 601 gravida kvinnor genom projektet. Det upptäcktes att 157 av dem hade för låg nivå av järn i blodet och kvinnorna hänvisades vidare till sjukvården.

80 barn hänvisades också vidare till sjukhus efter EFICOR:s hembesök, på grund av till exempel låg vikt, att barnen varit väldigt passiva eller haft hög feber.

Bor i djungeln

Det var vid ett sådant hembesök som Yogeshs tillstånd upptäcktes. Yogeshs familj bor i djungeln och håller sig oftast borta från byarna i området. Därför föddes Yogesh hemma, utan tillgång till vård. Yogeshs föräldrar gjorde det de trodde var det bästa för sin son, men de saknade rätt kunskap. De sökte inte vård och eftersom familjen bor i djungeln fick de inte några hembesök av hälsoarbetare eller någon representant från barnomsorgen i området.

Var nära döden

När EFICOR:s personal besökte familjen, då Yogesh var 22 dagar gammal, upptäckte de genast att läget var mycket allvarligt. Yogesh vägde alldeles för lite och var döende. Personalen försökte övertyga mamma Janu att ta sonen till sjukhus, men hon frågade vem som då skulle ta hand om de övriga tre barnen. Så småningom förstod hon dock hur allvarligt Yogeshs tillstånd var och hon bestämde sig för att lita på EFICOR och följa med till sjukhus.

När Janu kom hem med Yogesh igen fick hon rådgivning och uppmuntran att amma Yogesh varannan timma. Tillsammans med medicin gjorde det att Yogesh började må bättre och öka i vikt.

– Vi är glada över att vår son växer och återhämtar sig, säger mamma Janu som också är tacksam för den hjälp och kunskap hon fått av EFICOR – som var avgörande för Yogesh liv.