Simon och andra barn ordnade fotbollsturnering

För första gången var barnen i Kargi med och arrangerade en sportdag – vilket många gillade. I Marsabitområdet i Kenya jobbar Erikshjälpen för att fler barn ska få växa upp i trygghet och få gå i skolan – men också för att de ska få göra sina röster hörda.

”Det bästa med den här dagen var att vårt lag vann. Alla var så lyckliga. Efter en så lång och rolig dag kändes det bra att fira efteråt”.

Det säger James Kena Bayo, ett av alla barn som var med och spelade.

Kul i hejarklacken

HGP - fotboll_Kenya_barns rättigheter_evelyn

Evelyn Hirkento Buroya, som var med i hejarklacken, hade också kul.

– Det var otroligt roligt i dag! Jag är så stolt över alla, särskilt mina klasskompisar. Förutom att vår klass vann, spelade alla schysst och hade kul. Det var kul att spelarna tackade oss för vårt stöd och uppmuntrade oss att fortsätta heja. Det gjorde att vi orkade sjunga och heja hela dagen, säger hon.

Kul att få planera

Simon Bayo, som är med i en av Eriks­hjälpens barnklubbar i området, var också tacksam. Han hade kul under själva turneringen – men uppskattade kanske ännu mer att barnen i klubben fått vara med och planera sportdagen.

”I barnklubben har vi lärt oss att vi har rätt att vara med och tycka till om saker som rör oss. Vi blev tillfrågade vad vi ville äta och dricka under den här dagen och när jag sa vad jag tyckte kände jag att min åsikt spelade roll. Det var kul att alla fick läsk, precis som vi ville”.

HGP - fotboll_Kenya_barns rättigheter2

ERIKSHJÄLPEN VILL:

* Att de kenyanska barnens röster blir hörda och att de får vara med och påverka.
* Att fler barn får gå i skolan.
* Att människor i nomad- och boskapsskötarsamhällen hittar nya möjligheter att försörja sig.
* Att skadliga traditioner som könsstympning och barnäk­tenskap stoppas.