Aktiegåva

Du kan skänka din aktieutdelning till en hjälporganisation, så som Erikshjälpen. Det gäller även dig som äger ett fåmansbolag. Hela summan går till vårt arbete och du behöver inte betala skatt på den.

Tack vare detta blir din gåva extra värdefull. Om din utdelning efter skatt är 1 000 kronor blir det med aktiegåvan i stället 1 430 kronor till Erikshjälpens arbete för utsatta barn. Det blir 400 kronor extra! För de pengarna kan en tonårsflicka i Bangladesh få gå i skolan i ett helt år, och få en större chans att själv välja sin framtid i stället för att bli tidigt bortgift.

Så kan din aktieutdelning göra skillnad:

  • 50 000 kr – Ett helt års arbete med hälsovård för barn som bor och arbetar på soptippar i Indien.
  • 30 000 kr – 20 barn i Mali, som inte kunnat börja skolan, får möjlighet att läsa ikapp sina kamrater med intensivskola under ett år.
  • 18 000 kr – 15 barn i Uganda kan få skolmat under ett helt år.

Med aktiegåva kan du ge utan att först dra av skatt

Gör Erikshjälpen till mottagare i god tid

Om du har värdepapper på banken eller annan kapitalförvaltare så skall du göra Erikshjälpen till mottagare, så kallad rättighetshavare för din aktieutdelning minst en vecka innan bolagsstämman genom att fylla i blanketten Anmälan om rättighetshavare. Skriv ut gåvoblanketten och kontakta därefter din bank eller kapitalförvaltare som hjälper dig.

Om du är kund hos Avanza eller Nordnet kan du göra din ändring av rättighetshavare direkt via nätmäklaren på deras hemsidor.

När är det bolagsstämma?

Du kan kontakta din bank, kapitalförvaltare eller besöka bolagens hemsidor för att se när bolagsstämman äger rum. En kalender över bolagsstämmor hittar du här »

För dig som äger ett fåmansbolag

Ett fåmansbolag är ett bolag där fyra personer eller färre äger mer än hälften av bolaget. Som privatperson bosatt i Sverige och delägare av fåmansbolag har du rätt att skänka hela eller delar av utdelningen från fåmansbolaget som en aktiegåva till välgörenhet, också helt skattefritt! Genom att ge utdelningen till Erikshjälpen, som har ett 90-konto, går hela utdelningen till organisationen.