fbpx

”Vi ska inte bara vara till för våra kunder”

Att se hur Erikshjälpens arbete får människor att inse sitt eget värde – det gjorde starkt intryck på Johan Fromell, ägare av Wikells byggberäkningar, när han som Företagspartner till Erikshjälpen besökte Etiopien i början av 2020.

– Det krävs inte så stora medel för att skapa stor förändring, men det krävs tid och uthållighet. Efter resan kan jag konstatera hur viktigt arbetet är och att vi som företag kan vara med och bidra, säger han.

Wikells byggberäkningar, med huvudkontor i Växjö, startade 1963 och skapar kalkylverktyg för bygg-, el- och VVS-branschen. När Johan Fromell köpte företaget för fem år sedan satte han upp flera olika mål. Ett av dem var att stötta barns utbildning, nationellt och internationellt.

– Vi ska inte bara vara till för våra kunder utan också för att den värld vi lever i ska bli lite bättre, på grund av att vårt företag finns. Att vara med och bidra tror jag också skapar en bra kultur på företaget.

”Vi ska inte bara vara till för våra kunder utan också för att den värld vi lever i ska bli lite bättre.”

Eftersom Johan sedan tidigare följde Erikshjälpens arbete kändes det naturligt att Wikells byggberäkningar blev Företagspartner till Erikshjälpen. I februari fick Johan själv se några av de projekt som Erikshjälpen tillsammans med lokala partnerorganisationer driver i Etiopien.

– Som företag är det enkelt att ge pengar till organisationer, men jag tycker att man också ska ställa krav på att få se verksamheten – men det ska ju inte kosta organisationen någonting. Det är viktigt att ta sig tid att se vad man som företag bidrar till.

Fick se arbetet på plats

I Etiopien besökte Johan Fromell bland annat insatser för barns utbildning och ett projekt som hjälper kvinnor att starta företag. Kvinnorna ingår i självhjälpsgrupper och kan ta mikrolån från gruppens sparade kapital. Projektet drivs på plats av Erikshjälpens partner Remember the Poorest Community.

– Alla projekt jag fick se var fantastiska på sitt sätt. Men det som etsade sig fast mest var mötet med kvinnorna som fått mikrolån. Kvinnorna berättade var de befann sig i livet nu jämfört med för fem år sedan och om den enorma skillnaden i synen på sig själva. Jag var så otroligt imponerad av det projektet, att man bygger människors självförtroende från att de känner sig värdelösa och inte kan påverka sin situation till att de ser ett värde i sig själva, kan försörja sina barn, har hopp om en bättre framtid och att de faktiskt kan vara med och påverka samhället, säger han.