Lunchföreläsning om testamenten, Missionskyrkan, Vetlanda

Alla har sin anledning att skriva testamente – vilken är din?

Dagens familjesituationer ser ofta väldigt olika ut och kan dessutom skifta över tid. Många är inte gifta bara en gång utan flera gånger. Kanske är vi sambos istället. Det gör det svårt att fullt ut ha koll på vad arvsreglerna innebär. Vem får egentligen ta del av ditt arv? Ärver sambor varandra? Hur stor del av arvet har dina barn rätt till och vad gäller om du har särkullbarn?

Alla har sin anledning att skriva testamente – vilken är din?

Under en testamentslunch i Missionskyrkan i Vetlanda reder jurister ut frågetecken och informerar om hur ett testamente kan skapa trygghet i just din situation. Under lunchen medverkar Elizaprisvinnaren Therése Wiberg med sång och musik.

Erikshjälpen och Martina Hallin från FRII berättar om skillnaden det kan göra att ta med en eller flera organisationer i det.

  • Att vara gift eller sambo – vad är skillnaden? Vad säger arvsreglerna?
  • Vem ärver egentligen mig?
  • Vad händer med sommarstugan? Bilen? Firman?
  • Vanliga fällor och missuppfattningar
  • Att skriva testamente – hur gör man?

– Syftet med föreläsningen och samlingen är i första hand att berätta om vikten av att skriva sitt testamente. Endast 21 procent av svenska folket har skrivit ett testamente. Vi vet att viljan att skriva testamente finns, men det är inte alla som vet hur man gör, och många skjuter det på framtiden. Vi vill avdramatisera frågan och bjuda allmänheten på kunskap och inspiration, säger Martina Hallin, Projektledare för Goda Testamentet.
– Testamentsgåvor finansierar en dryg femtedel av alla ideella hjälpinsatser världen över. Men enligt SIFO har bara var fjärde svensk mellan 40 och 65 år skrivit ett testamente. Vi tror och hoppas att den siffran kan bli betydligt högre, när fler får reda på hur enkelt det är att skriva ett testamente, säger Martina Hallin.

Testamentslunch

Anmäl dig nedan eller via telefon senast 11 april: Lars-Åke Winberg 0709 500 360
  • Finns det något specifik fråga du vill att vi tar upp? Finns det en speciell anledning till ditt deltagande i eventet?