fbpx

Föreläsning med Josefine Frankner

Välkommen på föreläsning med Josefine Frankner – författare till boken Kristi bruds slav – mitt i sektens hjärta!

Josefine Frankner är 46 år, har tre barn och är sedan 2017 bosatt med sin familj i Västerås. Hon är författare, föreläsare och låtskrivare och studerar beteendevetenskap och kriminologi. Och idag kan kon säga att hon älskar sitt liv. Men så har det inte alltid varit.

Redan som tonåring lämnade hon hemmet och flyttade till Knutby och den församlingen som hon hört så mycket om. Det beslutet kom att förändra hennes liv för alltid. Det som började med optimism och gemenskap i en idyllisk by urartade totalt.
Hon var Kristi bruds allra närmaste tjänarinna, på pass dygnet runt. Hon skötte allt från hennes kroppsvård till hushållet.

Åren i Knutby försköt hennes grundvalar av trygghet. Hennes tid i Knutbysekten smulade sönder hela hennes identitet och hon och familjen levde i en destruktiv miljö.

2021 kände hon att hon orkade dela med sig av sina erfarenheter och släppte tillsammans med författaren Cecilia Gustavsson boken ”Kristi bruds slav – mitt liv i sektens hjärta” som fått stor uppmärksamhet.
Hon känner sig nu också så stark att hon orkar berätta sin historia och vägen ut till ett nytt liv och det gör hon genom att föreläsa.

Så här säger hon själv om sina föreläsningar:
”En föreläsning med mig innebär att ni får lyssna på delar av min berättelse, mina erfarenheter. Vi kommer även att stanna upp för att se på mekanismerna bakom dessa upplevelser, exempelvis maktmissbruk, utnyttjande av person i beroendeställning, isolering och tystnadskultur.

Alla former av utnyttjande, om det så är psykiskt eller fysiskt, berör mig på djupet och är något som jag idag i mina studier och genom mina föreläsningar för bland annat polismyndigheten verkar för att arbeta brottsförebyggande.
Ingen människa ska behöva utsättas och fråntas sina rättigheter. Därför är jag extra glad över att få samarbeta med barnrättsorganisationen Erikshjälpen vars huvudsakliga arbete är att ge barn rätt till utbildning, hälsa, trygghet och skydd.

Den avslutande delen av föreläsningen inrymmer hopp och mina upplevelser av att hitta vägen ut, uppbrottet och återtagandet av min identitet och mitt liv. Detta gör jag med hjälp av att sjunga mina egenskrivna texter om att livet hade mer att ge fast jag trodde att mitt liv var över. Men även om befrielsen i att få be om och ta emot förlåtelse.”