Att ställa om sitt sätt att leva – för att överleva

Hur kan vi förändra vårt sätt att konsumera så att det blir hållbart? Och varför är det så bråttom? Under Globala veckan, som arrangeras av Jönköpings kommun, vill Erikshjälpen utmana i en av vår tids mest brännande frågor.

Under kvällen medverkar Fatimata Nabias Ouédraogo från Erikshjälpens regionkontor i Västafrika tillsammans med Karin Staberg, butikskommunikationschef Erikshjälpen Second Hand.

Medan Fatimata Nabias Ouédraogo kommer att ge en bild av de konsekvenser som klimatförändringarna redan ger i Västafrika och hur Erikshjälpen arbetar för att skapa motståndskraft hos utsatta befolkningar och samhällen, kommer Karin Staberg inspirera kring hur vi kan ställa om vårt sätt att konsumera till att bli mer hållbart.

Deras perspektiv kan tyckas milslångt ifrån varandra men allt hänger ihop – de val vi gör här får alltid konsekvenser någon annanstans.

– Även om vi dagligen hör om klimatförändringar i media tror jag att vi har svårt att förstå vidden av det, de är fortfarande så långt borta från vår verklighet. Därför är det så viktigt att vi sluter upp globalt och inte gör klimatdebatten till en vi-och-domfråga. Samtidigt är det viktigt att inge hopp, ingen kan ensam göra allt men alla kan göra något. Jag tror att det är positiva och goda exempel som gör att vi människor kommer fortsätta kämpa, säger Karin Staberg.