Hit går pengarna från butiken i Huskvarna

Genom Pingstkyrkan i Huskvarna och Huskvarna Second Hand skapar vår butik bland annat möjligheter för vuxna att lära sig att skriva och läsa.

I Guinea i västra Afrika är mer än hälften av alla vuxna analfabeter. Erikshjälpen Second Hand i Huskvarna stödjer genom Pingstkyrkan i Huskvarna ett alfabetiseringsprojekt. L’Eglise des Assemblées de Dieu de Guinée arbetar med att lära vuxna grundläggande matematik-, läs- och skrivkunskaper. Deltagarna får en ökad självkänsla. De 1 000 personer som gått kurserna kan nu läsa viktig information, förstå klockan och handla på marknaden utan att bli lurade.

Skolor i Sierra Leone

Under 2000-talet har Pingstkyrkan i Huskvarna genom överskott från butiken varit med och byggt fem skolor i Sierra Leone. Det är cirka 1 500 elever som går på skolorna och i början av 2012 byggdes en sjätte skola. Om skolan uppnår en godkänd kvalité tar staten över lärarlönerna efter de tre första åren. Alla fem skolor drivs av Pingstkyrkans samarbetspartner, Free Pentecostal Mission of Sierra Leone, men lönerna har nu staten tagit hand om.

Utsatta i Bulgarien

I Bulgariens nästa största stad, Plovdiv, finns kyrkan Light of the World. Det är en kyrka som satsar på att hjälpa romerna i sin omgivning. Romerna i Bulgarien är i det närmaste statslösa och lever under mycket svåra förhållanden. Varor som inte blir sålda i butiken i Huskvarna transporteras till Bulgarien. Där har man åtta second handbutiker och av överskottet kan man sedan hjälpa utsatta romer. Det finns bland annat en medicinklinik, man delar ut mat till de mest utsatta och man erbjuder skolhjälp.