Fotbollsstjärna bidrar med fri arbetskraft

Mathias Svensson – tidigare fotbollsproffs och landslagsanfallare – har inlett ett unikt samarbete med Erikshjälpen Second Hand i Borås.

Via bemanningsföretaget Effektiv Bemanning tillhandahåller han personal till Borås-butiken – helt gratis.
– Vi vill visa att vi som företag bryr oss, gör skillnad och engagerar oss i hjälp till människor som har det svårt, säger Mathias Svensson.

Lördagen den 29 mars 2014 invigdes Erikshjälpens second hand-butik i Borås. En tid senare ringde telefonen hos butikschefen Björn Josefsson.
– Det var Mathias Svensson som förklarade att hans företag ville hjälpa till. Han har ett brinnande intresse för bistånd, säger Björn Josefsson.

Mathias Svensson – känd under smeknamnet ”De stora matchernas man” – är i dag vd för Boråsföretaget Effektiv Bemanning som har 240 anställda som man förser med olika typer av jobb.

– När vi har personal som vi för tillfället inte har uppdrag åt hos våra kunder, får de åka till Erikshjälpen och hjälpa till. De får då lön från oss och vi står för alla kostnader. Annars är det vanligt i den här branschen att bemanningsföretag ser detta som en stor utgift som man ibland med ojusta metoder vänder mot sina anställda, säger han.

Varför gör ni detta?

– Vi är ett relativt nystartat företag och hoppas kunna göra skillnad i branschen vi verkar i. Vi vill skapa oss ett bra rykte och dessutom visa att vi bryr oss. Samarbetet, som pågått sedan början av juni, fungerar bra. Butikschefen Björn Josefsson:
– Effektiv Bemanning ringer till oss och säger när de har anställda som är mellan uppdrag. Detta är ett utmärkt exempel på hur ett vanligt företag kan vara med och ta ett socialt ansvar. Jag tycker det är fantastiskt då vår verksamhet till stor del bygger på frivilliga insatser.

Mathias Svensson har ett genuint intresse för välgörenhet och biståndsarbete. Sedan tiden som spelare och assisterande sportchef i IF Elfsborg är han ambassadör för biståndsprojektet Garissa i nordöstra Kenya. Projektet – som stöds av bland annat Erikshjälpens insamlingsstiftelse, butiken i Borås och IF Elfsborg – verkar för flickors rättigheter och mot könsstympning i nordöstra Kenya.

Grundaren – ”fotbollsdoktorn” Carl-Axel Ekman – och Mathias Svensson har bland annat besökt landet tillsammans.
– Han var tidigare klubbläkare i Elfsborg och är en mycket god vän till mig. Jag har inspirerats av honom och hans idéer. Det är klart att det spelat in för vårt stöd till Erikshjälpens butik här i Borås, säger Mathias Svensson.

TEXT: ANDERS FALLENIUS
FOTO: STEFAN DAHLIN SPORRE OCH CARL-AXEL EKMAN

Fakta:
Under sin aktiva karriär spelade Mathias Svensson i Elfsborg, Portsmouth, FC Tirol, Crystal Palace, Charlton, Derby och Norwich och gjorde sammanlagt 288 mål. Han har också gjort 3 A-landskamper.