fbpx

Stöd till barn i utsatta situationer

Genom Östermalmskyrkan i Kristianstad stöttar butiken bland annat ett fritidscenter för barn i Litauen.

Erikshjälpen Second Hand Kristianstad stödjer genom Östermalmskyrkans engagemang två fritidscenter i norra Litauen. Det är stiftelsen Hoppets ljus, med centrum i staden Birzai, som driver centren som är till för barn från socialt utsatta familjer. Genom stiftelsen får dessa barn mat, kläder, omvårdnad, läxhjälp och kuratorstöd.

Vanliga hemförhållanden är missbruk eller att någon av föräldrarna sitter i fängelse. På loven anordnas läger, utflykter och andra aktiviteter för barnen och deras familjer. Stiftelsen driver även tre second handbutiker i området, där varorna kommer från butiken i Kristianstad, med målet att generera ett överskott till verksamheten och att den ska bli så självfinansierad som möjligt.

Överskottet från butiken går också till förebyggande arbete mot människohandel (trafficking) i Asien. Det handlar till exempel om att i slumområden stärka föräldrars kunskap om sina och barnens rättigheter, och hur de kan skydda sina barn och sig själva från exploatering. Och att utbilda personer i hur man kan identifiera trafficking och exploatering och vart man kan vända sig om man misstänker något.