fbpx

”Våldet blev en dålig vana i vår familj”

I pappaklubben förstod tvåbarnsföräldern Suk Kheng något han inte förstått tidigare. Att det våld som förekom i hans hem påverkade hans döttrar mycket negativt. I dag har han slutat slå och skrika – och fått en tryggare familj.

Suk Kheng bor med sin fru och deras två döttrar i slummen i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Vardagen är ansträngd, inte minst till följd av coronapandemin. Hans uppdrag som Tuk-Tuk-chaufför har minskat kraftigt under restriktionerna, liksom hustruns försäljning av sesambollar och munkar på marknaden.

– Det mest utmanande med att vara förälder är pressen att försörja sin familj. Vi har gått igenom många svårigheter tidigare och jag är väldigt orolig för framtiden just nu, säger Suk Kheng.

”Jag förstod inte att våldet påverkade mina barn så negativt.”

Under coronapandemin har våld mot barn ökat runt om i världen, till följd av ökade påfrestningar i många familjer. Så hade kunnat vara fallet också i Suk Khengs just nu extra pressade familj – om de inte tidigare fått stöd av Erikshjälpens lokala partnerorganisation Sunshine.

– Förut trodde jag att det var normalt att det förekom våld i hemmet, att det var så alla familjer löste sina konflikter. Eftersom det hände så ofta hos oss, blev det som en dålig vana i vår familj. Jag förstod inte att våldet påverkade mina barn och min familj så negativt. När jag förstod det, insåg jag att jag måste sluta använda våld. Jag har förändrat min attityd och mitt sätt att vara väldigt mycket, säger Suk Kheng.

Tillsammans med andra pappor har han deltagit i den pappaklubb som arrangeras av Sunshine. Där har han fått utbildning kring våld i hemmet och i positivt föräldraskap.

Var med och stoppa
våld mot barn

– Det är så mycket i min familj som förändrats. Innan var jag ofta ledsen och rädd. Nu är våra relationer bättre och vi har en helt annan gemenskap. När jag får problem kan jag prata med min pappa, han lyssnar på mig och hjälper mig, säger äldsta dottern Chhovry.

Suk Kheng instämmer.

– Jag har gjort många misstag i min föräldraroll. I dag kommunicerar jag med vänliga ord i stället för med skrik och skäll. Jag tillbringar tid med mina barn och lyssnar till deras åsikter om saker och ting. Vi har en mycket närmare relation i dag. När vi möter problem, försöker vi nu att hitta en lösning tillsammans, som en familj.