fbpx

Könsstympning hindrar inte Simintas dröm

”Jag har fått självförtroende att stå upp för mina rättigheter”, säger Siminta Ntayia, 11, som går på en skola där Erikshjälpen utbildar alla elever om barnkonventionen. Därför säger Siminta nu nej till kvinnlig könsstympning – och drömmer om att läsa vidare.

Siminta bor på landsbygden i Kenya, några timmars bilresa från huvudstaden Nairobi. Hon älskar att gå i skolan och hon drömmer om att få stanna i skolans värld länge.
– När jag blir stor vill jag jobba som lärare, berättar hon.

Men att få fortsätta studera är allt annat än självklart för flickor i det område där Siminta bor. Kulturen är mansdominerad och många flickor har väldigt liten möjlighet att påverka sina liv. Kvinnlig könsstympning är en gammal tradition och eftersom många familjer lever i fattigdom blir bortgifte ett sätt för föräldrar att försöka trygga sina döttrars framtid och samtidigt få en mun mindre att mätta. Könsstympning är ofta första steget i händelsekedjan som leder till barnäktenskap.

I området jobbar Erikshjälpen tillsammans med en lokal partnerorganisation för att stärka flickors rättigheter och se till att flickor få gå i skolan.
– Jag har fått utbildning om barns rättigheter, kvinnlig könsstympning och de negativa effekterna det får, säger Siminta.

Många andra barn, föräldrar och nyckelpersoner i samhället har också fått utbildning – och att sprida kunskap och visa på fakta ger effekt. Andelen flickor som utsätts för könsstympning har minskat och 2021 var det en skola i området som inte hade ett enda fall av kvinnlig könsstympning bland sina elever.

Siminta Ntayia har inte blivit könsstympad och drömmen om att bli lärare lever.
– Som lärare kan jag lära andra barn om sina rättigheter, säger hon.