fbpx

Gerald drömmer om att flyga runt i världen

Gerald levde på gatan och sov i avloppsrör. Nu knyter han vänskapsarmband med sina vänner på Amagara Masya och drömmer om att bli pilot.

Gerald är elva år och har ett stort, smittande leende. Hans trasiga bakgrund och sorg syns inte utanpå. För några månader sedan kom han till Amagara Masya – efter två år på gatan.
– Att vara på centret hjälper mig att nå mina framtidsdrömmar. Jag får lära mig läsa, skriva och räkna. Och min engelska blir bättre hela tiden.

Gerald var bara fem år när hans pappa lämnade familjen och hans mamma hamnade i fängelse. Lille Gerald fick flytta till sina farföräldrar, men där blev han illa behandlad. Han fick inte hälsa på sina systrar som bodde med andra släktingar och systrarna fick inte besöka honom. Ofta vägrade hans farfar att ge honom någon mat. När Geralds mamma kom ut ur fängelset tvingades hon av fattigdom till prostitution och dog så småningom i aids.

”Att vara på centret hjälper mig att nå mina framtidsdrömmar.”

Knappt nio år gammal rymde Gerald från sina farföräldrars hem med en liten påse pengar han hittat i huset. Med de pengarna startade han sitt liv som gatubarn.
Han började arbeta med att hämta vatten åt människor i stan i utbyte mot pengar. En dag stal han, tillsammans några andra gatubarn, en höna som de sedan sålde. Gerald förklarar hur det efter ett tag blev en vana för dem att stjäla och sälja höns. I över två år levde de på gatan där de stal och sålde hönor och samlade och sålde metall för att få pengar. På nätterna sov de i avloppsrör.
En dag när Gerald åt mat på en restaurang med några andra gatubarn fick han höra talas om Amagara Masya, ett rehabiliteringscenter för gatubarn i Uganda som drivs av Erikshjälpens samarbetsorganisation RODA, Redeemed Development Agency.

På Amagara Masya får barn som tidigare levt på gatan trygghet och en fast punkt i tillvaron. De får hjälp att återanpassa sig och får gå i den närliggande grundskolan Adullam. Målet är att barnen efter avslutad rehabilitering ska kunna återförenas med sina familjer.

På centret får de också möjlighet att vara just barn igen, att drömma och leka och lära sig nya saker, som att knyta vänskapsarmband och spela fotboll. Men Gerald har en annan favoritsyssla: att vika pappersflygplan och få dem att flyga så högt och långt som möjligt.
– Jag vill bli pilot och flyga runt i världen, säger han.