fbpx

Fadek, 14 år: ”Nu är jag den Fadek jag ska vara”

En plats att växa på, utmana sina åsikter, våga bli sig själv. Det är vad Erikshjälpen Framtidsverkstad är för Fadek Chaseb. ”När jag först kom hit till Erikshjälpen var jag inte rätt Fadek. Jag var inte den jag skulle vara. Det är jag nu.”

37 minuter och 43 sekunder in i sändningen är det hennes tur. Hon är nervös.

”Hej, jag heter Fadek! Tack så mycket Jan Björklund, Nour Habib, Denis Kamara, som kom med Selma och Adem, och Saif för att ni kom och gästade på vår podcast. Tack så mycket till Erikshjälpen Framtidsverkstad för att ni supportar oss och tack så mycket till publiken för att ni lyssnade. Om ni har några frågor så kan ni hitta oss på Instagram, Adolfsberg Framtidsverkstad, och på Youtube Vi hör er podcast. Ni får gärna tipsa om vad ni vill höra till nästa avsnitt. Det kan vara allt ifrån tema till gäster. Och ge gärna tips om hur vi kan förbättra oss. Ta hand om er och vi ses i nästa avsnitt, hej då!”

På 36 sekunder är det över. Sedan: applåder, hejarop och busvisslingar. Till fjorton år gamla Fadek Chaseb som just satt outrot till pilotavsnittet av Vi hör er podcast, med temat ungdomskriminalitet och utanförskap.

– Det var nytt. Det var roligt, konstaterar hon ett år senare i Framtidsverkstadens iordninggjorda rum på Erikshjälpen Second Hand i Helsingborg.

Det är varmt, snart ska det åska och luften i rummet står stilla. Men Fadek sprudlar och munnen rör sig oavbrutet. Hon slår ut med händerna och utbrister; delvis förvånad, delvis ursäktande:

– Jag bara pratar! Ärligt, ibland tänker jag att jag skämmer ut mig själv för att jag är så modig.

– Ibland tänker jag att jag skämmer ut mig själv för att jag är så modig.

I hörnsoffan bredvid sitter Nadine Flatt, projektledare för Erikshjälpen Framtidsverkstad i Helsingborg, och Minna Al Hassani, Fadeks bästa vän sedan barnsben. De ler, de minns hur det var för inte alls så längesen. Den osäkra, blyga, försiktiga och tillbakadragna Fadek, som motvilligt gav vika för bästisens tjat och till slut följde med till Framtidsverkstaden.

– Minna pratade väldigt mycket om Erikshjälpen och allt hon gjorde där. Jag ska inte ljuga, det tog ett tag för mig att trivas. Jag har alltid varit avvaktande till nya saker, testar aldrig något nytt, inte ens en maträtt. När Minna började prata om workshops och en podcast visste jag inte ens vad det var. Men Nadine gav mig mycket utrymme och lät mig prova saker i min takt.

– Jag ska inte ljuga, det tog ett tag för mig att trivas.

Fadek har bott i Adolfsberg sedan hon fem år gammal kom till Sverige från Irak. Att Erikshjälpen Framtidsverkstad finns här, har också gett henne en annan syn på sitt område.

– Innan var det rätt så tråkigt här, inte så mycket liv. Jag är så stolt för att något jag tycker om finns i min lilla stad.

– Jag är så stolt för att något jag tycker om finns i min lilla stad.

På Framtidsverkstaden deltar Fadek i olika aktiviteter och hon har fortsatt vara med i den grupp som jobbar med podcasten. Men allra mest tycker hon om att komma till Framtidsverkstaden för att prata. Politik, rasism, flickors rättigheter. Psykisk ohälsa, utseendefixering, kroppshets. Rummet vi sitter i har för henne blivit så mycket mer än ett rum, det är en plats där det hon tycker får utrymme och spelar roll. Där hon får väga sina åsikter mot andras och där hon får mod att våga stå för dem. I rummet – men också utanför. I dag är både hon och Minna förebilder för andra unga, inte minst andra tjejer, i området i att våga ta plats och stå upp för sig själv.

– Om jag hade haft negativa förebilder runt omkring mig hade jag absolut inte varit den jag är i dag. Nu är jag den Fadek jag ska vara. Jag tycker om att vara mig själv.

– Nu är jag den Fadek jag ska vara. Jag tycker om att vara mig själv.

Foto: Jennifer Andersson