fbpx

Edith, 10 år: ”Jag förstod inte vad som hände”

Tioåriga Edith älskar att studera och drömmer om att utbilda sig till lärare. När hon plötsligt en dag tas ur skolan för att börja arbeta, vänds världen uppochner. ”Jag förstod inte vad som hände. Jag kände mig helt vilsen och så ledsen”, säger Edith som tack vare insatser från Erikshjälpens lokala partner i dag är tillbaka i skolan igen.

Edith bor i västafrikanska Benin och går i andra klass. Hon älskar skolan och uppmuntrar gärna sina klasskompisar att fokusera på skolarbetet. Men för inte så länge sedan såg det ut som att hennes tid som skolflicka redan var över.

Familjen är fattig och för Ediths pappa tornade en möjlighet att slippa försörjningsbördan för Edith upp sig, när hennes äldre bror och hans fru fick sitt första barn. De behövde någon som skötte hushållet och försäljningen på den lokala marknaden. För en dag till en annan fick Edith sluta skolan och ta jobb hos sin bror – i grannlandet Nigeria.

Men lika plötsligt fick hon efter tre veckor åka hem igen.

”Jag var så lycklig över att komma tillbaka hem och tillbaka till skolan. Men det var först efteråt som jag förstod allt som hade gjorts för att få hem mig”, berättar Edith.

Var med och stoppa barnarbete

Det började med att rektorn på skolan direkt reagerade på att Edith slutade komma. Han larmade ordföranden i skolans föräldraförening, som i sin tur kontaktade by-chefen, som har det yttersta ansvaret för att värna barns rättigheter i byn och se till att de efterföljs. Tillsammans sökte de upp Ediths föräldrar och även den lokala polisen blandades in, för att förmå Ediths pappa att ta hem sin dotter igen.

Kedjan av händelser, som till synes börjar med skolans rektor, börjar i själva verket långt tidigare. Den börjar med Erikshjälpens lokala partnerorganisation BUPDOS, som i Ediths by och flera andra, byggt upp det sociala skyddsnät som beskrivs ovan. Föräldrar, lärare, ledare och myndigheter utbildas i barns rättigheter och strukturer byggs för att se till att rättigheterna inte kränks. Genom barnklubbar utbildas även barnen själva i vilka rättigheter de har och hur de ska agera om de själva eller någon annan utsätts för något som går emot deras rättigheter.

Var med och stoppa barnarbete

Ediths mamma är så tacksam över att hennes dotter är hemma igen.

”Det hade inte varit möjligt utan stödet och engagemanget från alla inblandade parter. Nu hoppas jag att Edith ska få fullfölja sin skolgång”, säger hon.

Det hoppas Edith också. För hon har framtidsplanen klar.

”Jag vill bli lärare så att jag kan sprida kunskap vidare till andra barn som mig.”