
Hans två äldsta döttrar är könsstympade. Det är en stor sorg för pappa Zoumana Kante i dag. Men tolvåriga Djénéba är oomskuren och kommer så att förbli, liksom hennes yngre systrar.
– Det är som att jag fått den största gåvan från Gud. Jag är så glad att jag slipper utstå det våld och de konsekvenser som det innebär att bli könsstympad, säger Djénéba.
76 procent av alla flickor mellan 0 och 14 år i västafrikanska Mali är könsstympade. I byn Tiakadougou Diakaloro, där Djénéba Kante bor med sin familj, är siffran än högre; här är det mer eller mindre obligatoriskt för föräldrar att låta könsstympa sina döttrar.
Ge en gåva som förändrar attityder och förvandlar liv!
Här, och i flera liknande byar, arbetar Erikshjälpen tillsammans med den lokala partnerorganisationen AMPDR för att skapa medvetenhet kring sedvänjans skadliga konsekvenser och förändra attityder hos alltifrån föräldrar till lokala ledare och byäldste. Det är ett arbete som tar tid – men som ger resultat.
Och det är tack vare det arbetet som Djénéba, 12, i dag kan beskriva det som att hon ”blivit skonad”. Och tack vare det som Djénébas pappa kan säga att han är stolt över att ha skyddat sin dotter.
– När AMPDR först började prata om att vi skulle överge traditionen blev jag chockad. Jag tyckte att deras budskap var skandalöst. Jag ignorerade det de sa och undvek att delta i de sammankomster de anordnade. Men en av mina yngre bröder valdes in i den kommitté som skulle jobba för förändring. Han berättade för mig att han ville gifta sig med en oomskuren kvinna. Det gjorde mig otroligt upprörd och jag ville göra allt i min makt för att få ur honom denna dumhet. Men efter ändlösa diskussioner, var det till slut han som övertygade mig, säger Zoumana Kante och fortsätter:
– Nu förstår jag de skadliga konsekvenserna med könsstympning. Jag vet också att traditionen inte har någonting med min religion att göra och att mina döttrar inte blir sämre människor av att vara oomskurna.
”Förståelsen vinner mark”
Deras by är en av 25 byar som, genom Erikshjälpens och AMPDR:s arbete, tagit ställning mot kvinnlig könsstympning. I ytterligare tre byar är ett förbud på gång.
– Till en början såg många i byn oss som perversa. Men när till och med vår byäldste gjorde ett offentligt uttalande om att han är emot kvinnlig könsstympning, började synen på oss att förändras.
Lika stolt som Zoumana är i dag för att ha skyddat Djénéba och hennes yngre systrar från att bli könsstympade, lika sorgsen är han över de döttrar som redan utsatts.
– Jag vill verkligen förklara att jag som pappa fattade det beslutet för att jag trodde att det var det bästa för mina döttrar. Jag ville aldrig skada mina flickor, jag gjorde bara det jag trodde var rätt.
Tolvåriga Djénéba är lycklig, för sin egen men också för andra flickors skull.
– Nu är våra föräldrar välinformerade om riskerna och konsekvenserna med kvinnlig könsstympning. Fler och fler familjer följer efter. Förståelsen vinner mark!