fbpx

”Det kändes så bra att vara hemma igen”

När Charlottes mamma inte hade råd att betala hennes skolavgifter såg hon ingen annan utväg än att placera henne på barnhem för att hon skulle få utbildning och en dräglig tillvaro. Charlotte var åtta år och det skulle dröja flera år innan hon kunde flytta hem igen.

Luften på landsbygden utanför den lilla staden Emali i Kenya är fylld av ett dämpat pinglande från de små metallbrickorna på de klassiska, färgstarka massajhalsbanden som kvinnorna i Enduata Oo Nkera självhjälpsgrupp tillverkar. På en lina uppspänd mellan två slanor hänger flera halsband, tillsammans med andra smycken ska de säljas på morgondagens marknad.

 

LÄS MER: Rätten till en egen familj

 

En av kvinnorna i gruppen är Christine. När hennes man gick bort fick hon svårt att försörja familjen och hade inte råd att betala dottern Charlottes skolavgifter. Charlotte, som då var i åttaårsåldern, placerades på barnhem.

– Jag förstår varför jag var tvungen att flytta dit, men det kändes väldigt svårt, säger hon.

”Mamma började i en självhjälpsgrupp och då hade hon råd att betala min skolavgift.”

Tiden gick. Efter ett par år hände det som gjorde att Charlotte kunde flytta tillbaka hem igen.

– Mamma började i en självhjälpsgrupp och då hade hon råd att betala min skolavgift. Det kändes så bra att vara hemma igen.

 

LÄS MER: ”Ägarna använde barnhemmet för att tjäna pengar”

 

I dag är Charlotte 18 år. I självhjälpsgruppen, som Erikshjälpens partnerorganisation Nalala hjälpt till att starta, finns flera medlemmar som på grund av fattigdom inte sett någon annan lösning än att lämna sina barn på barnhem för att de ska få utbildning och en dräglig tillvaro. Sedan gruppen startade har barnen med hjälp av Nalala kunnat återintegreras i sina familjer.

”Det kändes så bra att vara hemma igen.”

När smyckena som gruppmedlemmarna tillverkat säljs går en del av inkomsterna till gruppen och en del till respektive tillverkare. Förutom att göra smycken föder gruppmedlemmarna upp getter och och de har en liten bank där medlemmar kan låna pengar.

När Charlotte flyttade hem hade hennes mamma, med hjälp av gruppens gemensamma inkomster, råd att betala för fortsatt utbildning. Nu väntar en ny fas i livet för Charlotte som ska påbörja högre studier.

– Jag är den första i min familj som börjar på college. Jag ska läsa till grundskollärare, berättar hon.

 

ARTIKELN ÄR EN DEL AV ETT LÄNGRE REPORTAGE  I ERIKSHJÄLPENS TIDNING T1 2018. Du kan läsa hela reportaget här.

FÅ BARNHEMSKOLL: Barnhemskollen.se

Foto: Anna Hållams