fbpx

Ana Maria, 16 år: ”Vi är ivriga att få gå till skolan igen”

Det har varit både svårt och jobbigt att studera hemifrån när skolorna varit stängda på grund av coronapandemin, det tycker 16-åriga Ana Maria från Moldavien. ”Det här har varit den värsta perioden i mitt liv”.

När restriktionerna för att minska smittspridning av covid-19 gjorde att Ana Marias skola stängde fick hon och de andra eleverna delta på digitala lektioner istället. Varken lärare eller elever var förberedda inför omställningen och Ana Maria berättar att många elever hade svårt att hänga med i den digitala undervisningen. Det var också svårt att få studiero hemma, när det var mycket ljud och rörelse på grund av att människor uppmanades stanna i sina hem.

– Jag fick hålla telefonen mot örat för att höra vad läraren sa, säger Ana Maria.

Stötta barns rätt till utbildning

Hon har sedan våren 2020 deltagit i workshops hos Erikshjälpens lokala partnerorganisation CRIC, där hon och andra ungdomar fått hjälp att sätta ord på sina känslor, rädslor och behov. Under pandemin har mycket känts hopplöst, men nu har Ana Maria hopp inför höstterminen.

– Nu känns det som att situationen är lugnare. Jag – och många andra elever – känner oss glada och ivriga att få gå till skolan igen. Vår utbildning är viktig, säger hon.

I Moldavien och grannlandet Rumänien har Erikshjälpen tillsammans med lokala partners arbetat för att hjälpa barn och ungdomar som Ana Maria att fortsätta sina studier på distans. I vissa fall har det handlat om uppmuntran och motivation. I andra att ordna internetuppkoppling, surfplattor eller en plats med studiero. I området där Ana Maria bor har lärare fått utbildning från CRIC, för att utveckla sina onlinelektioner.

Stötta barns rätt till utbildning

Ana Maria ser fram emot höstterminen som – om allt går som planerat – ska ske på plats i skolan. Hon hoppas att pandemins restriktioner och begränsningar snart är över.

– Mest av allt längtar jag efter att få kramas i grupp och att se leenden som inte döljs av ansiktsmasker, säger hon.

Foto: CRIC