Publicerad den 5 maj, 2015

“Jag visste inte att våld påverkar barn fysiskt och psykiskt”

Ända sedan självständigheten 1948 har det varit stridigheter i stora delar av Myanmar. Från 2011 har konflikten mellan regeringssoldater och Kachinarmén varit mer konstant och många civila har fått fly från sina byar. 

Erikshjälpen arbetar tillsammans med World Concern Myanmar med barn och unga både i flyktingläger och i byar, för att öka säkerheten och hjälpa dem att bearbeta det de varit med om. Mycket av arbetet handlar om att på olika sätt informera om barns rättigheter. Här berättar två tjejer som bor på flyktinglägret, och som jobbar som volontärer i detta viktiga arbete:

Shwe Kyi, 16 år bor på lägret Thayat Taw

– Sen drygt tre år tillbaka bor jag på ett läger för internflyktingar på grund av krigskonflikterna runtom min by. Här på centret har jag fått gå många olika kurser och fått lära mig om barns rättigheter och om vad som händer med barn som blir utsatta för våld. Jag visste inte om att det påverkar barn både fysiskt och psykiskt och att barn har rätt att få hjälp och skydd enligt lagen, berättar hon och fortsätter:
– Sen jag fick lära mig om barns rättigheter har jag själv börjat som ledare för sportaktiviteter. Jag har varit med och hållit i tävlingar och läger och jag är glad över den här möjligheten att vara ledare för andra unga här i lägret.

 

HGP_Myanmar_Ja-Seng-Mai.jpg

Ja Sengt Mai, 16 år, bor på lägret Ganlile

– Från början kommer jag från byn Malang Yang, men nu bor jag i ett läger. Här är jag engagerad som ledare för unga i ett projekt för barns rättigheter och skydd. För att bli ledare gick jag en kurs på fem dagar där jag fick lära mig och barns rättigheter. Jag hade aldrig hört talas om det innan. Jag är van vid att vuxna använder våld mot barn och skällde själv på mina mindre syskon när de gjorde fel. Men nu förstår jag vad skydd och rättigheter för barn innebär, och jag gör mitt bästa för att stoppa något orätt som görs mot barn här i lägret.
Nu vill Ja Sengt att World Concern Myanmar ska hålla fler utbildningar.
– Jag skulle önska att även föräldrarna i lägret skulle få samma träning som jag fått.