Publicerad den 2 nov, 2015

Monica sprider kunskap som räddar liv

Monica Rosén från Helsingborg är barnmorska sedan drygt tjugo år tillbaka. I våras var hon, på Skandinaviska Läkarbankens uppdrag, i Etiopiska Aira för att utbilda barnmorskor.

– Jag har världens bästa yrke. Det är ett privilegium varje förlossning jag får vara med vid. I vår del av världen är det ju oftast glädjefyllda händelser. Så är det långt ifrån alltid i låginkomstländer. Många kvinnor föder med livet som insats eftersom de inte har någon kunnig vid sin sida, berättar Monica Rosén som upplever att hon och hennes barnmorskekollegor verkligen kan göra en stor insats.

–Absolut. Både här i Sverige och om man väljer att åka iväg för att bidra med sin kunskap någon annan stans.

Det var redan när hon läste till sjuksköterska som Monica Rosén blev inspirerad att jobba utomlands. En lärare på utbildningen hade varit i Nkinga i Tanzania och hennes berättelser tog tag i Monica som minns att hon tänkte ”Jag vill också jobba i Afrika”.

När de egna barnen var små var det svårt att kombinera vardagen med utländstjänst men idag, när barnen är utflugna, tar Monica chansen. Hela 2011 var hon på uppdrag i Etiopien för att träna sjukhuspersonal i hur man hanterar komplikationer som kan uppstå i samband med förlossningar.

Och i våras var det alltså dags igen. Under de tre månaderna i Aira undervisade Monica 32 barnmorskestudenter i komplicerade förlossningar.

–Genom att förmedla kunskap får insatser så mycket större verkan. Kan jag lära en annan barnmorska att stoppa svåra blödningar så kommer hon ju i förlängningen kunna rädda åtskilliga kvinnor som råkar ut för detta. Kunskap har förutsättning att bli till mycket mer långsiktig hjälp än om vi bara utrustar sjukhus med dyra apparater som kanske ändå blir stående i brist på underhåll eller service.

De åtta första veckorna i Aira arbetade Monica Rosén tillsammans med studenterna på sjukhusets förlossningsavdelning. Det var mycket att göra och tillsammans med sina elevgrupper fick Monica en rad mycket komplicerade förlossningar att ta hand om.

–Många kvinnor kommer in för sent och då är risken stor att bebisen hunnit dö. Utdragna och svåra förlossningar kan också innebära så stora påfrestningar på mamman att livmodern spricker. Det utgör stora risker för kvinnans liv.

Bara uppskattningsvis var tionde gravid kvinna i området runt Aira kommer till sjukhuset för att föda. Det allra vanligaste är fortfarande att man föder hemma.  

–De kvinnor som faktiskt söker sig till sjukhuset är oftast i oerhört dåligt skick. Man kommer eftersom man inte får ut bebisen där hemma. Kanske ligger barnet fel. Kanske är värkarna för dåliga. Kanske är kvinnan själv för svag för att klara sig igenom en förlossning. Men vi ser att alltfler når sjukhusen idag än för några år sedan. Det sker förbättringar och det känns hoppfullt. I takt med att vägnätet byggs ut blir det också möjligt för fler att ta sig in i tid.

Till vardags arbetar Monica Rosén på förlossningsavdelningen i Helsingborg. Ibland träffar hon också barnmorskestudenter i Lund för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

–På tre månader i Aira ser jag mer av komplicerade förlossningar än jag gör på tjugo år här hemma. Kontrasterna mellan här och där är stora och ibland svåra att hantera men jag är så otroligt glad och tacksam för att jag får ta del av båda världarna. Kan jag göra något för att minska mödradödligheten så vill jag göra det.

Text: Monica Samuelsson

Foto: Privat