Publicerad den 25 sep, 2014

Margareta säger hej då till Mpongwe

Barnläkare Margareta Bröms skriver en hälsning just innan hon avslutar sin sex veckor långa tid på Mpongwesjukhuset i Zambia.

Hej allesammans!

Jag har nu avslutat min 6 veckors tjänstgöring vid Mpongwe Mission Hospital vid barnavdelningen. De sista veckorna har gått fort! Jag känner nu till all personal och vad jag kommer att möta av barn med olika diagnoser. Många barn har tillfrisknat efter meningit (hjärnhinneinflammation), malaria med kramper (cerebral malaria), malnutrition( undernäring): endera med marasm (svält) eller kwashiorkor (proteinbrist - rött hår på bantu språket). Kwashirkorbarnen inkommer med svullna ansikten, armar och ben svullna på grund av ödem, samt apatiska med protein och energibrist! Dessa barn får F 75 en färdigblandad näringslösning ”low protein” under 1.2 veckor i väntan på att ödemen skall försvinna. Sedan får de F 100 med ökad mängd kalorier för att öka i vikt och ibland även RUTF-specialkost med peanuts (jordnötter).

Ett litet 4-årigt barn kom in i början av veckan på grund av ”sexual abuse” då styvfadern hittades av mamman när han hade sex med den sovande flickan. Han flydde hemmet. Modern rapporterade till polisen som skickade flickan till barnklinken. Den söta flickan vägrade äta på morgonen. Senare under dagen lekte hon med de andra barnens syskon på barnavdelningen. Ifall styvfadern återvänder får han fängelse enligt information. Mor och barn HIV testas förstås. Mor är gravid i 3:e månanden med denne man, ledsamt!! Så min sista formella uppgift vid barnavdelningen var att skriva en polisrapport! Flickan var dock fysiskt oskadad.

Jag gav barnen färgkritor, små anteckningsböcker och ballonger på min sista dag. Det uppskattades!!
Sedan väntade färdigställandet av pajer, dekorationn av färdiggräddade kakor med färsk ananas, bananer. Vi hade inbjudit 50 personer till en avslutningsfest, 30 kom. Angela lagade kyckling i ugn och potatisgratäng. Jag fixade paj eller pizzor i mängd! Exon ”our garden boy” hade i veckan hämtat 5 levandes hönor på marknaden. Hönorna nackades av Exon och Angela fixade resten.

Jag lät gästerna ta en lapp med ett nummer från 1-40 ur ett kuvert vid ankomst för bordsplacering 1-40!! Detta för att mixa gästerna, vissa ville dock sitta bredvid varandra som vanligt, andra såg förväntansfulla ut och inväntade bordsgrannar. Alla känner dock varandra här på Mpongwe Mission Hospital där det är total 150 anställda.

Edgar-datakillen, som hjälpt mig under hela tiden med inlaging av foton och filmer i datorn kom med sina 5 kompisar.De lät musik från min pc ljuda över verandan tom så inspirerande att några av damerna mellan rätterna dansade i köket med rullande höfter.Således en glad fest!

Efteråt höll jag ett litet tacktal! Jag fick ett stort tygstycke med Zambias färger och med tryck Zambia 50 år. Den 24 oktober firas jubileumsdagen då staten Zambia bildades 1964! Val skall hållas nu Presidentperiod är 5år med möjlighet till omval! Affischer finns i vägkorsningar i Ndola med Zambias alla presidenter sedan Kennet Kaunda!!

Här är allt väl!! Dock varmt 32 grader i köket under dagen och mnst 35 minst i skuggan, konsumerar juice, vatten i mängd!

Margareta Bröms, barnläkare