Publicerad den 3 feb, 2014

Unik behandling av uttorkat barn på Mpongwe sjukhus

Britt Gustafsson, barnläkare på Astrid Lindgrenssjukhus, har flera år i rad under januari och februari varit i Zambia på Mpongwesjukhusets barnavdelning. Ofta möter hon svårt sjuka barn eftersom det tar lång tid för föräldrar att komma till sjukhuset och man väntar ofta till sista stund när man söker vård.

 

Denna gången kom det in ett litet barn på 2 år och 7 månader som hade blött näsblod i 12 timmar. En erfaren ”Clinical officer” på Mpongwe sjukhuset, försökte göra en blodtransfusion på vanligt sätt, han försökte sätta in nålen i olika blodådrar men det fungerade inte. Då bestämde Britt och kollegan på Mpongwesjukhuset Dr.

 

Chansa att pröva en ny metod för att ge blod, att ge den direkt in i benmärgen via skenbenet. Detta var en metod som inte har använts så mycket och inte alls på Mpongwesjukhuset. Barnet svarade bra på den behandlingen och tillfrisknade. Dr. Chansa, Britt och Karn Hansen som var med som trainee från Skandinaviska Läkarbanken skrev efteråt en vetenskaplig artikel om behandlingen och fick den publicerad i African Journal of Emergency Medicine. 

 

Ladda ner artikeln här »