Publicerad den 12 maj, 2014

Glad över innehållet i containern

Mary Okumu är mycket glad över innehållet i containern som nu packas i Holsbybrunn och som snart kommer att anlända till sjukhuset hon förestår i Kenya.
– Det blir särskilt bra att få en kuvös till. Vi har många för tidigt födda barn, säger sjuksystern.

I helgen som gått, 9-10 maj, har läkare och sjukvårdspersonal som reser ut genom Skandinaviska Läkarbanken och Rotarys Läkarbank samlats till det årliga Läkarmötet i Holsbybrunn utanför Vetlanda i Småland. En av talarna var Mary Okumu som är föreståndare för Mutomosjukhuset i södra Kenya.

Mutomosjukhuset har ett långt samarbete med Erikshjälpen, Skandinaviska Läkarbanken och Human Bridge. Deras tandvårdsklinik fick sin alla första utrustning genom Erikshjälpen, och kliniken heter än i dag Eriks clinic.

Läkare och sjukvårdspersonal har rest dit genom Läkarbanken i sexveckosperioder sedan 1997.
– Det är så gott som alltid någon läkare från Skandinavien på plats. Vi har länge haft bara en anställd läkare och genom Läkarbanken får vi avlastning, träning för personalen och spetskunskap inom olika områden, berättar hon.

Efter läkarmötet besöker Mary Erikshjälpens huvudkontor och Human Bridges depå i Holsbybrunn. Genom ett samarbete mellan de två organisationerna packas nu en container med sjukvårdsmaterial till Muntomosjukhuset.

– Vi får bland annat nya syrgaskoncentrerare. Det blir bra för nu har vi bara en, och ibland är den ju upptagen när man behöver den. Sängarna vi har är gamla, en del ända sedan sjukhuset byggdes för 50 år sedan. Med de nya sängarna vi får kommer patienterna inte att vilja gå hem.

Mary bjuder på ännu ett skratt,  men blir allvarlig igen när hon fortsätter:
– Patienternas komfort är en viktig del i att göra dem friskare. Jag är mycket glad för det jag sett.