Publicerad den 2 feb, 2016

Doktor Lowe tände gnistor hos barn i Kenya

Lotten Sjönneby, sjukhusclown och dramapedagog, har i dagarna kommit hem från sitt andra uppdrag i Läkarbankens regi. Lotten arbetar sedan många år som sjukhusclown i Sverige. Just nu bedriver hon sjukhusclownsverksamhet genom föreningen KulturSjukhuset i Stockholm, Jönköping och i Borås.

För två år sedan skickade Läkarbanken ut Lotten på sitt första uppdrag till Mpongwe sjukhus i Zambia. Uppdraget var ett pionjäruppdrag. En sjukhusclown i Afrika! Idén kom från barnläkare Britt Gustafsson som haft uppdrag på Mpongwe sjukhus under flera år.
Clown- & lekverksamheten blev väldigt lyckad i Zambia så andra januari i år var det dags för andra uppdraget i Afrika för Lotten, alias clownen Doktor Lowe. Denna gång gick resan till Kenya och Mutomo mission hospital. Under två veckor jobbade Lotten, både som sig själv och som Doktor Lowe, på sjukhuset.

Lotten berättar att hon inte använder något clownsmink då hon arbetar i Afrika och att detta är ett medvetet val.
– Jag är så otroligt annorlunda ändå så något smink behövs inte. När jag arbetar i Afrika är jag heller inte i min clownroll hela tiden. Jag ägnar mig mycket åt lek, pyssel och olika spel med barnen och då är jag bara Lotten.
Hon har arbetat så länge som sjukhusclown att skiftningarna mellan de olika rollerna Doktor Lowe och Lotten går utan problem.
– Jag väljer vilken roll jag tar beroende på vilken situation jag är i. I bland är jag Lotten och i bland är drar jag på lite och då blir jag Doktor Lowe, berättar Lotten Sjönneby.

Tiden på sjukhuset gjorde stor skillnad, både för Lotten och barnen.
– Jag fick möjlighet att vara med och inspirera barnen, och även deras föräldrar, till lek, pyssel och spel. Det var två fantastiska veckor och vilken skillnad det blev. Efter några dagar var barnadelningen full av lek, skratt och bus.

Mötena med barnen och deras föräldrar och släktingar är något Lotten alltid kommer bära med sig. För många barn är vårdtiderna långa. Lotten berättar om en 14-årig flicka som blivit ormbiten. Hon hade redan varit på sjukhuset flera veckor då Lotten kom dit och var inte färdigbehandlad då hon åkte hem.
– Vi blev bästa vänner och hade mycket kul ihop, säger Lotten Sjönneby, och fortsätter berätta om möten med barnen på sjukhuset:

– Jag kommer även minnas mitt möte med en 7-årig pojke. Han var mager och liten för sin ålder och han var infekterad då han kom till sjukhuset. Han var mycket ledsen och ville bara åka hem. En sjuksköterska bad mig gå in till honom och se om jag kunde få honom att bli lite gladare för de fick ingen kontakt med honom, han ville bara sova. Jag började med att gå in och spela gitarr för honom och då tittade han upp lite och log. Jag berättade om några spel som jag hade och visade upp mitt bowlingspel som jag hade med mig. Detta gjorde honom lite intresserad och han ville plötsligt vara med och prova spelet. Vi spelade en stund och jag sa att jag skulle komma tillbaka senare. När jag mötte honom igen har något hänt i hans ögon. Han var fortfarande sjuk och trött men det fanns en gnista där. Ett stort ögonblick att få vara med om, avslutar Lotten Sjönneby.