Publicerad den 7 nov, 2016

Barnmorskor bland nomader i norra Kenya

Dags för outreach till Eira i norra Turkana. Tidigt på morgonen ger vi oss iväg i en bil fullpackad med all tänkbar utrustning, vaccin, säckar med mjöl, kartonger med näringstillskott, barnmorskor, en HIV expert, en ammande näringsexpert, en bebis och en chaufför.

Vi ska på en kort resa. John kör oss genom torra, vidsträckta, öppna fält. Det är varmt, mycket varmt. För att annonsera vår ankomst tutar John mer eller mindre oavbrutet den sista kilometern.

Eira visar sig vara ett öppet fält med några träd, några buskar och en vattenpump. Alltså en bra samlingsplats. Ett 100-tal personer, mest kvinnor och barn, har kommit. Snabbt bygger vi upp olika stationer i skuggan under träden.

  • En vaccinationsstation där små barn blir vaccinerade och vägda. Där blir även några gravida kvinnor vaccinerade.
  • Bilen görs om till en barnmorskemottagning med en madrass på golvet. Mödravårdskontrollerna går utan anmärkning. Stor respekt visas för kvinnornas integritet.
  • Vidare finns en station där man testar för HIV och en lite lagom kaotisk ”öppenvårdsmottagningsstation” dit flera personer med olika problem som tex huvudvärk, ögonproblem, hosta, utslag och sår kommer. 
  • Vid den så viktiga nutritionsstationen samlas gravida och ammande kvinnor och barn under 5 år för att få sin ranson av mjöl och näringstillskott.

Allt flyter på bra och efter ett väl utfört dagsverk kör John ett dammigt och svettigt gäng tillbaka till Loki.

 

Monica Rosén och Lena Carlsson
Barnmorskor från Helsingborg på volontäruppdrag i norra Turkana, Kenya.