Nyheter från Skandinaviska Läkarbanken

Nyheter från Läkarbanken

Barnmorskor bland nomader i norra Kenya

Barnmorskor bland nomader i norra Kenya

Monica Rosén och Lena Carlsson är barnmorskor från Helsingborg på volontäruppdrag i norra Turkana, Kenya.

2016-11-7

Skandinaviska Läkarbanken söker ny koordinator

Skandinaviska Läkarbanken söker ny koordinator

Koordinatortjänsten för Skandinaviska Läkarbankens verksamhet ska utökas från för närvarande 40% av en tjänst till att bli en heltidstjänst. Samtidigt ska samarbetet med Erikshjälpen utvecklas och den nya koordinatorn kommer att ingå i programavdelningen vid Erikshjälpens kansli i Huskvarna men samtidigt arbeta mycket nära Skandinaviska Läkarbankens styrelse.

2016-10-7

Marita jobbar med nyfödda barn i Tanzania

Marita jobbar med nyfödda barn i Tanzania

Marita Hasselberg, barnsjuksköterska, arbetar på barnavdelning på Nkingasjukhuset som en del i Läkarbankens stöd till att utveckla neonatalvården.

2016-9-29

Kurs i Globala Infektioner och Internationell Hälsa

Kurs i Globala Infektioner och Internationell Hälsa

I oktober anordnas en kurs för läkare och sjuksköterskor som vill orientera sig om infektioner vanliga i låginkomstländer samt få inblick i hur vård kan bedrivas i resurssvaga länder.

2016-5-20

Doktor Lowe tände gnistor hos barn i Kenya

Doktor Lowe tände gnistor hos barn i Kenya

Lotten Sjönneby, sjukhusclown och dramapedagog, har i dagarna kommit hem från sitt andra uppdrag i Läkarbankens regi. Lotten arbetar sedan många år som sjukhusclown i Sverige. Just nu bedriver hon sjukhusclownsverksamhet genom föreningen KulturSjukhuset i Stockholm, Jönköping och i Borås.

2016-2-2

Läkarmötet 2016

Nu har inbjudan till Läkarmötet gått ut till alla de som varit ute på uppdrag för Läkarbanken de två senaste åren och som är uppskrivna för uppdrag kommande år.

2015-11-13

Inbjudan till symposium: Global kirurgi

I september anordnas ett symposium angående global kirurgi på Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

2015-6-10

Läkarbank jubilerade i Holsby

Läkarbank jubilerade i Holsby

Under den gångna helgen har läkarmöte hållits i Holsbybrunn. Det var de båda organisationerna Rotarys Läkarbank och Skandinaviska Läkarbanken, med gemensamt kansli på orten*, som stod för arrangemanget som i år drog närmare hundra läkare.

2015-5-13

Lyckad fotoperation på liten flicka

Lyckad fotoperation på liten flicka

Bengt Herngren, ortoped, rapporterar hem efter några veckor vid Nkingasjukhuset tillsammans med Johannes Eriksson, trainee från Läkarbanken.

2015-1-26

David kan köra motorcykeltaxi igen

David kan köra motorcykeltaxi igen

Då: David ligger med svåra smärtor efter att en ”veterinär” försökt ”bota” honom med en livshotande ”behandling”. Nu: återställd och har börjat köra motorcykeltaxi. – Tack! Utan er hjälp hade jag inte överlevt, säger 27-åringen.

2014-11-13

Barnmorska på uppdrag i Kenya

Barnmorska på uppdrag i Kenya

Nu åker barnmorskan Gunilla Andersson på nytt till norra Kenya. I Lokichoggio ska hon och hennes kollegor hjälpa till att rädda liv, ge vård och sprida kunskap.

2014-10-22

Läkare mot Ebola

Skandinaviska Läkarbanken uppmuntrar sjukvårdspersonal som vill göra insatser i eboladrabbade länder att åka genom andra organisationer.

2014-10-9

Vill göra livet bättre för mammor och barn

Vill göra livet bättre för mammor och barn

– Jag har lagt till två år till mina studier för att kunna ägna mig åt forskning. Hittills har den handlat om astma, men jag hoppas framöver också få ägna mig åt forskning kring mödra- och barnhälsa. Det säger Anna Källander, ST-läkare i allmänmedicin, som kommit hem från Kenya efter en tid som trainee genom Skandinaviska Läkarbanken.

2014-10-3

Räddades trots svåra frakturer

Räddades trots svåra frakturer

David skadades allvarligt i en trafikolycka. Med svåra frakturer placerades han i ett mörkt skjul för att få vård – av en ”privat sjukvårdsklinik”. Ett snabbt ingripande från Svenska Läkarbankens utsända räddade sannolikt Davids liv.

2014-8-25

Nytt nyhetsbrev

Nu har ett nytt nyhetsbrev nått våra medlemmar.

2014-8-13

Glad över innehållet i containern

Glad över innehållet i containern

Mary Okumu är mycket glad över innehållet i containern som nu packas i Holsbybrunn och som snart kommer att anlända till sjuhuset hon förestår i Kenya. – Det blir särskilt bra att få en kuvös till. Vi har många för tidigt födda barn, säger sjuksystern.

2014-5-12

Folkrörelse temat för Läkarmötet

Fokus för det årliga Läkarmötet som äger rum på Ädelsfors Folkhögskola i Holsbybrunn 10-11 maj och organiseras av Rotarys Läkarbank och Skandinaviska Läkarbanken ligger på hur man involverar befolkningen och arbetar med lokala organisationer inom hälsoarbete.

2014-5-8

Läkarmötet 2014

Välkommen till Läkarmötet 2014, 10 – 11 maj. Temat är ”Ny era för folkrörelser – nya tankar om Läkarbankens hälsoinsatser".

2014-4-24

Unik behandling av uttorkat barn

Britt Gustafsson, barnläkare på Astrid Lindgrenssjukhus, har flera år i rad under januari och februari varit i Zambia på Mpongwesjukhusets barnavdelning.

2014-2-3