Erikshjälpen Second Hand är en ideell förening som samarbetar med lokala föreningar och församlingar i Sverige. Sedan starten 1990 har verksamheten vuxit till att omfatta ett 60-tal butiker, varav en i Norge.

Syftet med butikerna är att generera medel till bistånd, både i Sverige och utomlands. Överskottet från butikerna delas mellan Erikshjälpen och de lokala samarbetspartnerna i butiken.

Hit går pengarna

Exempel på vad pengarna går till hittar du under sidan Hit går pengarna. Här möter du människorna som tagit del av överskottet, både genom Erikshjälpen och genom butikernas olika samarbetspartners.

Mötesplats

Det handlar inte bara om pengar till bistånd. Syftet med butikerna är också att erbjuda människor som lever i olika former av utsatthet en gemenskap, arbetsträning och praktik för att hitta vägar till personlig utveckling.

Ett annat mål är att genom återanvändning av varor bidra till en miljömässigt hållbar utveckling.

Din handling gör skillnad

Vårt motto ”Din handling gör skillnad” kan tolkas på flera sätt. Det innefattar både dig som givare som väljer att skänka kläder och saker till Erikshjälpen, dig som handlar och på så sätt bidrar till biståndsarbete och dig som ger av din tid som volontär i butiken.

Du måste installera Adobe Flash Player för att visa detta innehåll.

Med prylar i andra hand

Inom Erikshjälpen Second Hand finns en fantastisk mångfald.
"Jag tycker att det är jättebra att det är så blandat, så får man chans att lära känna varandra istället för att döma varandra", säger Zeki Alp som jobbar i gåvomottagningen på Erikshjälpen Second Hand i Spånga. I Spånga-butiken jobbar personer från ett 20-tal länder.

I filmserien Med prylar i andra hand får du möta spännande personer och följa med bakom kulisserna i second hand-verksamheten. Alla filmerna hittar du här!