Ursäkta röran - Vi bygger om!

Erikshjalpen.se håller på att få sig en grundlig renovering. Under ett par dagar kommer webbplatsen att blanda nya och gamla sidor. Tack för ert överseende!

Hela Sverige stickar och skickar - en värmande succéinsamling


20 December 2012 Kl.10:00

babypaket1.jpg   

Ulla-Britt Andersson, Marianne Älgevik Melin och Lena Hesselstrand från Mariannelund hjälper till att packa om paketen.

 

På depån i Holsbybrunn råder det full aktivitet. 17 kubikmeter babykläder och filtar, hela 20 000 plagg, har skickats in under kampanjperioden 1 oktober till 7 december. Kampanjen, med namnet Sticka och Skicka, är ett samarbete mellan Hemmets Journal, Erikshjälpen, Skandinaviska Läkarbanken och Libris förlag. Målet har varit att samla in så mycket värmande kläder som möjligt till nyfödda barn och re­sponsen har varit enorm.


Frivilliga har gjort en enastående insats genom att packa upp paketen och sedan packa om dem i lämpliga förpackningar, med full fart. Läkare och trainees tar med sig babykläder till Zambia och Nepal där de ska tjänstgöra från januari. Eftersom kampanjen blivit en sådan succé och det kommit in mycket mer material än väntat sänds de stickade plaggen även med stora containrar till Zambia, Tanzania, Kongo, Kosovo, och Ukraina, med hjälp av Human Bridge.

 

babypaket2.jpgEivor Forsén från Vetlanda, är en av de frivilliga som kommer varje vecka och hjälper till att packa kläder som skickas ut till behövande.
- Det här är helt fantastiskt! Vi har tagit emot kläder från Pajala i norr till Malmö i söder. Det ligger ett sådant arbete och engagemang bakom. Känslan när man ser alla vackra mönster, kläder och filtar är obeskrivlig.

 

Barnläkaren Britt Gustafsson tar med sig en extra väska med stickat material och överlämnar till sjukhus och mammor med nyförlösta bebisar i Mpongwe, Zambia i januari. Även Karin B Hansen och Maria Cederlund, som båda håller på att utbilda sig till läkare, kommer att åka ut som trainees med Skandinaviska Läkarbanken, och kommer lämna material till sjukhus i Nepal respektive Zambia.

- Babykläder är en bidragande faktor till att mammor tar sig till sjukhusen och får genomgå en säker förloss­ning. De får även glädjen att ta med sig något rent och fint hem till sin nyfödda bebis. Mössor behövs som skydd mot nattkyla och solsken, de behöver filtar och de behöver kläder i största allmänhet. Dessutom behöver ett barn som är drabbat av undernäring värme för att återhämta sig, säger barnläkaren Britt Gustafsson.

- Nu är kampanjen avslutad men i fortsättningen tar vi gärna emot kompletta babypaket med stickade plagg. Vi vill fortsätta att ge nyfödda en bra start på livet, säger Camilla Sköld, kommunikatör på Erikshjälpen.

 

Ett komplett babypaket innehåller:

En filt i bomull eller stickat

En frottéhandduk

En tvättlapp

En barntvål

Tre tygblöjor i mjukt, skönt tyg

Fyra säkerhetsnålar till tygblöjor

Babykläder, i bomull eller stickat. Ex sparkdräkt, byxa, tröja, mössa.

Gör ett paket: Slå in kläderna i filten och fäst ihop med säkerhetsnålarna

Skicka paketen hit:
 
Erikshjälpen
570 15 HOLSBYBRUNN
 
Märk paketet med ” babypaket”.


Förteckningen över ett komplett babypaket finns även på www.erikshjalpen.se/babypaket och den går även att beställa på tel 0383-46 74 50.

 

För mer information, kontakta:

Camilla Sköld, Erikshjälpen

Telefon 0383-46 74 56

Mobil 0709-37 33 09

camilla.skold@erikshjalpen.se