Ursäkta röran - Vi bygger om!

Erikshjalpen.se håller på att få sig en grundlig renovering. Under ett par dagar kommer webbplatsen att blanda nya och gamla sidor. Tack för ert överseende!

Hälsoexperten Fredrik Paulún medverkar i julkampanj mot undernäring


7 November 2012 Kl.10:00

thumbnail_julkort.jpgLagom till jul lanserar Erikshjälpen kampanjen ”Ett mirakel till jul.” För 99 kr får man ett fint julkort, ett nyttigt muslirecept från hälsoexperten Paulun, samtidigt som ett moringaträd planteras i en by i Mali. ”Mirakelträdet”, som det också kallas, gör att små barn har chans att få viktiga näringstillskott i vällingen då bladen kan malas ner och därmed motverkas att barnen blir undernärda. Tanken är att man ska kunna ge bort kortet som julklapp till någon som redan har allt. En nyttig julklapp på alla sätt!


– Vi vet att det i juletid är många som känner sig extra generösa och framför allt för barnen som har det svårt, säger Louise Nordlund Isaksson, chef för Insamling och Kommunikation på Erikshjälpen. Den här gåvan är bra på många sätt, behovet i Mali är verkligen stort. 18 % av barnen i Mali dör innan de hinner fylla fem år och undernäring är en av de största orsakerna. Det är verkligen konkret vad gåvan går till, ett kort - ett träd. Ett träd - minskad barnadödlighet.


I bladen som man mal ner och blandar i vällingen finns mer c-vitamin än i en apelsin, mer kalium än i en banan, mer kalcium än i ett glas mjölk och mer järn än i spenat. Det är även zink, selen och proteiner i bladen, ovanligt för att vara i en planta och den kan växa även under mycket torra förhållanden. Den kände hälsoexperten Paulún har också bidragit med ett nyttigt recept som finns inne i kortet. Att få i sig näringsriktig mat är viktigt för oss alla.

 

Julkampanjen är en del i Erikshjälpens satsning att odla moringaträd i Mali. Under tre år ska Erikshjälpen odla dessa näringsrika träd i 93 byar, vilket ger näring åt 5 260 barn mellan
0-5 år.


– För mig är det viktigt att engagera sig för behövande människor och jag kan inte tänka mig något bättre sätt än att stödja Erikshjälpen. De arbetar mycket brett med seriösa satsningar mot svält och fattigdom, för hälsa och utbildning över hela världen, och även det lilla stöd jag kan ge vet jag gör skillnad, säger Fredrik Paulún.


Både företag och privatpersoner kan beställa julkortet här>>