Ursäkta röran - Vi bygger om!

Erikshjalpen.se håller på att få sig en grundlig renovering. Under ett par dagar kommer webbplatsen att blanda nya och gamla sidor. Tack för ert överseende!

Erikshjälpen får 8 miljoner från PostkodLotteriet


14 Februari 2012 Kl.09:00

Nu är det klart. Erikshjälpen fick igår ta emot sin tredje check från Svenska PostkodLotteriet och summan blev hela 8 000 000 kronor, där de stora vinnarna bland annat är alla funktionshindrade barn i Erikshjälpens projekt. I måndags kväll 13 februari samlades alla 40 förmånstagare vid den anrika restaurangen Tyrolen på Djurgården i Stockholm och spänningen inför tillkännagivandet var stor.

Totalt delar PostkodLotteriet i år ut rekordsumman 945 miljoner kronor fördelat på de 40 förmånstagarna. Det är Lotteriets en miljon lottköpare som möjliggör utdelningen som i år slog alla rekord.
- De här pengarna kommer definitivt att göra skillnad för många barn, säger Bengt Swerlander, Erikshjälpens generalsekreterare. På Erikshjälpen arbetar vi för att ge liv åt barns drömmar och den här utdelningen ger oss naturligtvis förutsättningar att hjälpa många fler.

Projektpengarna kommer bland annat att gå till barn med funktionshinder i Tanzania och Vitryssland. De är speciellt utsatta grupper. I Tanzania väljer många föräldrar att mer eller mindre gömma dessa barn som då heller inte får tillgång till utbildning och ett socialt liv. Fattigdom och hiv/aids bidrar till att ytterligare förvärra situationen. Barn som är drabbade av albinism är också en mycket utsatt grupp, dels genom att blindhet är en vanlig följd och dels för att de i hög grad blir föremål för diskriminering och övergrepp. Erikshjälpens arbete syftar till att ge dessa barn en chans att delta i livet och samhället på samma villkor som andra barn och tack vare pengarna från PostkodLotteriet blir det här nu verkliget.

Jonas Helgesson, författare, komiker och ambassadör för Erikshjälpen har varit på plats i Vitryssland och träffat barn och ungdomar med funktionshinder.

- Synen på handikappade i Vitryssland ligger ca hundra år efter Sverige. De syns inte i samhället och ska tydligen inte göra det heller. Att barnen ibland ses som objekt mer än människor var hjärtskärande att se. Erikshjälpen har varit med och startat det första gruppboendet för funktionshindrade i Vitryssland och nu är det bara att fortsätta arbetet, säger Jonas Helgesson, som själv har en cp-skada och som genom att ha övervunnit sitt handikapp skänker hopp och nytt ljus för många runtom i världen.

För mer information:
Bengt Swerlander, Generalsekreterare, Erikshjälpen
0383-467 463, 0709-37 33 02
Louise Nordlund-Isaksson, Chef Insamling och kommunikation, Erikshjälpen
0383-467 454, 0709-37 33 05

Fakta om PostkodLotteriet
Svenska PostkodLotteriet, som är en del av holländska Novamediakoncernen, delar årligen ut hela vinsten till ideella organisationer. Tillsammans med systerlotterierna i Holland och Storbritannien är Svenska PostkodLotteriet världens tredje största privata givare till ideell verksamhet. Listan toppas av Bill & Melinda Gates Foundation. Inklusive årets fem nya förmånstagare, som blev WaterAid, Hungerprojektet, Tällberg Foundation, FUB och Star for Life har Svenska PostkodLotteriet nu 40 förmånstagare verksamma inom olika områden.

Erikshjälpen bedriver biståndsverksamhet ur ett barnrättsperspektiv i 25 länder, inklusive Sverige. Arbetet fokuserar på hälsa, utbildning och försörjningsmöjligheter. Erikshjälpen Second Hand har 52 butiker runtom i Sverige. Överskottet går till bistånd.
erikshjalpen.se press@erikshjalpen.se tel (vxl): 0383-46 74 50