Pussel gör ett viktigt jobb

Gunnel Jonsson, 54, är fullt koncentrerad på sin arbetsuppgift – packa ”Systers hemliga låda” åt Erikshjälpen.
– Jag trivs här. Jag får träffa mina kompisar och har något att göra, säger hon med ett leende.
För henne och andra med funktionsnedsättning är Pussel ett viktigt andningshål i livet.

I Vetlanda-Postens gamla redaktionslokaler på Kyrkogatan håller Pussel till – en kommunal verksamhet för personer med funktionsnedsättning, autism eller hjärnskador.
Det är full fart i de olika rummen.

Flera av deltagarna håller på med ”Systers hemliga låda”. Kartongerna ska vikas och fyllas med innehåll till väntande barn.

Andra håller på att lägga metallföremål, ett plasthandtag och en tub med olja i plastpåsar. Beställare är ett stort företag.
– Det ska användas till motorsågar, säger Gunnel Jonsson.

Runt ett 50-tal deltagare kommer varje vecka till Pussel och systerverksamheten Magasinet.
– De är i åldrarna 22 till 66 år och vi har öppet från 08.30 till 15.30 varje dag. Verksamheten är frivillig och alla får jobba efter sin förmåga. Den sociala insatsen som det här innebär är det viktigaste, säger instruktören Ewa Hjelm-Rydståle.

Förutom Erikshjälpen finns flera företag, organisationer och kommunen bland kunderna.
– Jag har varit här några år nu och när jag inte jobbar här packar jag kläder åt Erikshjälpen i Holsby, säger Gunnel Jonsson.

Vad är roligast?
– Du, det var en bra fråga, men jag gör massor med påsar till motorsågar varje dag.

I ett annat rum sitter Sven Liljeqvist och Meisam Ashouri.
Meisams uppgift är att försegla plastpåsarna med motorsågsdelar med en speciell maskin - något som han gärna demonstrerar.
– Jag kan det här. Men mest gillar jag badminton, säger han.

Text: ANDERS FALLENIUS
Foto: TINA ANDERSSON

Fakta om Pussel

  • Personer med funktionsnedsättning har enligt lag rätt till stöd utöver det samhället generellt ger. Stödet kan även ges till personer som fått en hjärnskada i vuxen ålder med begåvningshandikapp som följd.
  • Pussel arbetar för att varje individ ska få ett så stort samhällsdeltagande som möjligt med hänsyn till den enskildes handikapp och förmåga.
  • På Pussel arbetar deltagarna med montering, packning och reklamutskick åt företag och organisationer som man samarbetar med. Deltagarna genomför även postrundor åt östra skolområdet och tvättar städmoppar åt kommunala verksamheter.
  • Pussel arbetar också med att paketera ”Systers hemliga låda” åt Erikshjälpen, liksom att montera ”hjältemärken” på nallebjörnar som delas ut till barn som åker ambulanshelikopter eller vårdas på sjukhus. Två dagar i veckan sorterar och packar deltagarna kläder till hjälpsändningar på Erikshjälpens depå i Holsbybrunn.