om_oss_kalmarFF.jpg

Kalmar FF är målfaddrar

Kalmar FF är en av de klubbar som vill göra något för att förbättra förutsättningarna för andra, och de har valt att göra skillnad för människorna i Malawi. Stora delar av a-lagstruppen i Kalmar FF har valt att gå in som faddrar genom Erikshjälpen. Samarbetet mellan klubben och Erikshjälpen inleddes redan 2009.

– Det känns bra att kunna göra något för människor som behöver hjälp. Jag hoppas att det vi gör kan bidra till att ännu fler vill göra en insats, säger Daniel Mendes, anfallare och en av de brasilianska spelare som värvats till laget.
– Här i Sverige har de flesta det ganska bra. I Brasilien är skillnaden mellan rik och fattig större. Man ser ofta människor som har det svårt. Det gör också att det ligger nära till hands för mig att vilja hjälpa till. Det är en naturlig grej, säger Daniel.

Försvararen Tobias Carlsson är också fadder:

– Ja, det är ju rätt självklart att jag ville det. Om den peng som jag sätter in varje månad kan göra något för att hjälpa barn att få mat så, absolut, det är klart man ställer upp. Det handlar ju faktiskt om medmänsklighet. Jag tycker hela grejen känns positiv, säger Tobias, själv pappa till två barn, tre och sju år gamla.
– Vi försöker prata ibland om att alla inte har det lika bra som vi. Det är nog viktigt att de får med sig lite förståelse för hur det ser ut i världen.
Även Tobias tycker att det vore roligt om fler skulle följa Kalmar FF:s exempel och bli Målfaddrar.
– Det kan alla bli. Det är varken lättare eller svårare om man är fotbollsspelare. Det har egentligen inget med saken att göra. Varje människa ansvarar för sina egna beslut. Vi är också vanliga människor. Vi går också och handlar mat och har vanliga liv vid sidan om fotbollsplanen. Kan vi som lag och enskilda spelare välja att ställa upp för andra så kan många fler också göra det. Det är jag säker på.

Så fungerar odlingsprojektet

Människorna i byn får lära sig hur de själva kan odla grönsaker, trots den torra jorden. Instruktörer från Malawi åker ut till byarna och ger kurser i en enkel men effektiv metod. Den går ut på att odla i en kompost som man gräver och fyller med bland annat gamla växtdelar. Kompostodling är vattensnålt och fungerar därför bra när det är torka.
Kursen är gratis för byborna och den fungerar fantastiskt bra! I dag står många på väntelista för att få gå den. Genom projektet får de även redskap och frön. Sedan är det bara att så, vattna, vänta - och rensa ibland.
Barnen får direkt en bättre hälsa när de får näringsrik kost. De grönsaker som blir över kan familjen sälja och därmed själva bekosta barnens kläder och skolgång.