Historien om Erik

Stiftelsen Erikshjälpen grundades 1967, men historien började egentligen långt tidigare. Erik Nilsson föddes 1929 i ett skomakarhem i Småland. Han hade blödarsjuka och fick ligga på sjukhus en stor del av sitt liv. Även när han inte var på sjukhus var han ofta dålig och sängliggande.

När Erik var på sjukhus konstaterade han att han inte var ensam - det fanns många barn som inte kunde vara hemma hos sina familjer på grund av sin sjukdom. Då började han skicka hälsningar och små presenter till andra sjuka barn runt om i Sverige.

Erik fick namn och adresser till barnen genom att lyssna på Sven Jerrings radioprogram Barnens Brevlåda. Redan 1946, när Erik var 17 år gammal, var arbetet i full gång. Fem år senare, 1951, tog verksamheten ytterligare fart, efter en uppmärksammad radiointervju av Sven Jerring. Gåvor började strömma in och givare från hela landet fick höra talas om och blev intresserade av Eriks arbete. Tidningen, De sjukas vän, började ges ut 1954 som ett sätt för Erik att berätta för alla de som skänkte pengar och gåvor vad som hände.

Erik, eller Farbror Erik som han kom att kallas, dog 1966 bara 37 år gammal. Men det arbete han startade lever vidare och innebär att tusentals barn och vuxna runt om i världen idag får möjlighet till försörjning, utbildning och att själva vara med och forma sin framtid.

Och Eriks motto gäller fortfarande. Att "sjuka barn kan bli glada barn!".

Stadgar

När Erikshjälpens grundare Erik Nilsson dog bildades en stiftelse för att kunna driva hans arbete för sjuka och utsatta barn vidare. Erikshjälpens nuvarande stadgar är i stort sett desamma som de ursprungliga stadgar som antogs 1967. Ändamålsparagrafen som anger vilken verksamhet Erikshjälpen ska bedriva är t.ex. oförändrad sedan stiftelsen bildades. Uppdraget är fortfarande att bedriva socialt och humanitärt arbete bland barn och unga.

Några paragrafer har under åren fått utgå eftersom de av olika anledningar blivit inaktuella. Detta handlar om paragrafer som angett personnamn för specifika uppdrag (personer som inte längre är i livet) och någon paragraf som inte längre var aktuell på grund av ny stiftelselagstiftning.

De länder vi verkar i känns inte längre "främmande", som stadgarna uttrycker det, men behovet av stöd och hjälp till barn som lever i utsatta situationer runt om i världen är detsamma. Med Erik Nilsson som förebild fortsätter Erikshjälpen sitt arbete för att ge liv åt barns drömmar.

 

Ladda ned Erikshjälpens stadgar »