Publicerad den 8 mar, 2017

Rama lyfter kvinnor till självständighet

Uppmärksamma kvinnor räddar fler liv på den indiska landsbygden än vad läkare gör. Att ge kvinnorna utbildning ökar också deras frihet och förvandlar samhällen.

Det är varmt som i en bastu när vi träffar Rama Solanki, en ung, indisk kvinna som lever i en fattig och avlägsen by i Indien. Hennes svarta hår, blankt av kokosolja, skiner i solen när hon ler och hälsar. 

I området där Rama bor jobbar Erikshjälpen via organisationen EFICOR för att förbättra små barns och gravida kvinnors hälsa. Planen är att stärka hälsoservicen i byarna och skapa en efterfrågan på hälsovård. För drygt ett år sedan började Rama som ansvarig i en rad byar. Då, i början, drog hon ner sin sjal framför ansiktet när organisationens bil bromsade in framför henne.
– Jag var som en groda i ett dike. Fångad, berättar Rama som vid den tiden upplevde sig som fast inom den lilla radie som hennes by omfattade. Fast, bakom sin sjal, i hemmafruns dagliga sysslor.
– Jag hade en dröm men visste inte vad jag skulle göra för att få den att gå i uppfyllelse. Senare förstod jag att det handlade om att vara fri. Nu, genom EFICOR, är den uppfylld, säger Rama.

Tillsammans med de andra i teamet berättar hon gång på gång för kvinnor hur de kan förbättra både sin egen och sina barns hälsa. De uppmuntrar kvinnor att våga bryta med gamla seder och åka till sjukhuset för undersökning, råd och hjälp.
– Jag har vigt mitt liv åt samhället och åt kvinnor som mig, fortsätter Rama som genom EFICORs arbete får kvinnor att ta sig till sjukhuset för att föda sina barn eller för att få kostråd när barnen visar sig vara undernärda.

Under resans gång har även Rama vuxit, fått ny kunskap, ökad självkänsla och stärkt självförtroende. När hon jämför sin situation med andras i byn säger hon att hon har tur. Hon får prata, dansa, sjunga som hon vill och göra sitt jobb själv. Förr var det otänkbart att hon skulle ta sig någonstans på egen hand, utan sin man. Nu har hon till och med en egen motorcykel.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle åka motorcykel själv. Nu gör jag det varje dag, skrattar Rama och berättar att hon i dag kan se sig själv som en förebild för andra. 
– Flickor och kvinnor jag möter säger att de vill prata på samma sätt som jag gör och att de vill jobba som jag gör. De här personerna får jag uppmuntra att studera. Kunskap är vägen till frihet.

Text och foto: Linda Ekström